Křižáci a křižačky? Ženy se chopily zbraně a šly dobýt Jeruzalém

Když se zmíní slovo křížové výpravy, není těžké si představit zástupy rytířů v pláštích označených křížem táhnoucí sluncem rozpálenou pouští do Svatého města Jeruzalém. Málokdo ale k těmto poutníkům-bojovníkům přiřadí příslušnice něžného pohlaví. Přesto se ale ženy na křížových výpravách objevovaly. A nebylo jich málo.

Samozřejmě řada církevní hodnostářů ženy mezi křižáky neviděl vůbec ráda, ale církevní právo jim účast na výpravě umožňovalo. Pokud šlo o opravdu bohaté ženy, které si mohly dovolit sehnat i ozbrojenou družinu, tak bylo jejich úsilí vyloženě podporováno. Přesto ale jim bylo obvykle doporučeno, aby místo osobní úpravy raději přispěly finančně. To byl případ Matyldy Toskánské, která financovala jednu z prvních výprav proti muslimům. Důležitá byla také role ženy ve smyslu ekonomickém, protože o opuštěná panství a hospodářství se někdo musel starat a nejjednodušší způsob bylo tyto záležitosti svěřit manžela křižáka. Podle některých církevních ustanovení se musel dokonce křižák prokázat svolením své ženy s jeho účasti na křížové výpravě. Je sice otázkou, jak moc bylo toto pravidla dodržováno, protože souhlas si asi preláti ověřilo dost těžko.

Vůbec nejznámějšími „křižačkami“ jsou manželky jednotlivých vůdců výprav. Pomyslné první místo beze sporu patří Eleanoře Akvitánské, která doprovázela svého prvního manžela Ludvíka VII. během druhé křížové výpravy. Kromě toho ale také byla matkou Richarda Lví Srdce, snad vůbec nejslavnějšího křižáka vůbec. Richard evidentně křížovou výpravu pojal jako svatební cestu, protože sebou vzal i svou manželku, Berangarii z Navary se kterou se oženil těsně před vyplutím do Svaté země. A nechyběla ani jeho sestra Jana Sicilská – jak vidno, u rodů Platagenetů patřila účast na kruciátě mezi oblíbené rodinné kratochvíle.

Svatá armáda je taky jenom armáda

Přes všechna specifika bylo křižácké vojsko pořád vojsko. A proto tak jako každé jiné potřebovala také rozsáhlou logistickou podporu včetně lazaretu, lazebnic. S tím se počítalo od začátku pouze bylo doporučováno, aby tyto pomocnice nebyla příliš mladě a krásné, protože by mohly svaté válečníky rozptylovat od jejich modliteb, kterým se během poutě do svaté země měly věnovat. Tradiční role byla také role zdravotnic, například Pierre Dubois navrhuje, aby všechny dívky účastnící se výpravy byly vyškoleny v lékařském umění u templářů a Johanitů. A neméně obvyklá byla samozřejmě přítomnost prostitutek. Ty se sice ke svaté válce moc nehodí a kroniky o nich povětšinou raději taktně mlčí, ale pravděpodobně se to bez nich neobešlo.

O tom svědčí i časté varování mravokárných příruček pro křižáky, které nad takovýmto doprovodem křižáků často lamentují.  Ženy ale křižákům také pomáhaly s přípravou a údržbou tábora. Víme, že dokonce pomáhaly s ženijními pracemi křižáků – jako například bylo kopání příkopu během obléhání Akry. Jeden kronikář dokonce zaznamenal historku o tom, jak jedna žena pracovala s takovým zápalem až zemřela vyčerpáním. Jejím poslední přáním bylo, aby ji pochovali do právě budovaného valu, aby i po smrti mohla napomoci svaté misi křižáků.

Ženy jako nástroj propagandy

Podle arabských kronikářů se našly i ženy oblečené jako muži a ozbrojené, ale není jisté, jestli tento obraz ženy bojovnice nesloužil pouze k tomu, aby křižáky vykreslil jako zbabělé bojovníky, za které musí válčit ženy. Křesťanští autoři kritizovali převlečené ženy z mravokárných důvodů. Podle některých záznamů ženy převleků využívaly, aby se dostaly do tábora a tam mohly s křižáky smilnit.

Vzhledem k tomu, že podle práva se ženy křížových výprav účastnit mohly, zpráva přináší víc otázek než odpovědí. Možná byly tábory obou pohlaví striktně oddělené a tento převlek sloužil k tomu proniknout mezi strážemi? Nebo byl vyjádřením unifikace poutníka, který se poté co na sebe vzal kříž ze sebe smýval všechny ostatní identity, včetně té pohlavní? Nebo šlo pouze o pragmatickou záležitost pro větší pohodlí či bezpečnost během cesty? Těžko říct.

Související

Jeruzalém

Jak skutečně vypadaly křížové výpravy? Archeologové rozklíčovali podrobnosti

Středověcí kronikáři obecně nepatří mezi nejspolehlivější komentátory historických událostí, mimo jiné také často proto, že se drželi hesla „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Přesto ale občas dokážou překvapit precizností prezentovaných údajů. Blízkovýchodní archeologové například nedávno potvrdili popis událostí první křížové výpravy.

Více souvisejících

Křižáci rytíři Řád německých rytířů historie

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 7 minutami

před 9 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy