Vědci objevili nový nerost, prosadili pro něj název staročeskéit

Kutná Hora - Na haldách historických dolů na Kaňku v kutnohorském rudním revíru byl objeven nový nerost, jeho základem je vzácný sulfid stříbra. Dostal název staročeskéit, a to i přes nesouhlas některých členů mezinárodní komise pro názvosloví.

Zvláštní kovově lesklá zrna o velikosti do půl milimetru upoutala pozornost Richarda Pažouta z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. "Po chemické stránce jde o vzácný sulfid stříbra a olova se zastoupením antimonu a bismutu. Právě zastoupení těchto dvou prvků v poměru cca 1:1 je to, co dělá staročeskéit odlišným a zvláštním od dosud známých minerálních druhů," uvedl mineralog a ředitel Přirodovědeckého muzea Národního muzea Ivo Macek.

Název zvolili odborníci podle historického staročeského pásma, kde se nerost vyskytuje a kde se rudy těžily od středověku až do 20. století. Při schvalování navrženého pojmenování se ale podle mluvčí muzea Kristiny Kvapilové objevily i drobné překážky.

Názvosloví totiž schvaluje Mezinárodní komise pro nové minerály, nomenklaturu a klasifikaci a některým z jejích členů vadily české háčky a čárky v názvu. V únoru však komise název schválila a v srpnu vypršely lhůty pro možné námitky, takže nyní je název už oficiální.

Nyní je vzorek staročeskéitu ve sbírce mineralogicko-petrologického oddělení Národního muzea.

Související

Staročeskéit

Staročeskéit veřejnost v muzeu neuvidí, pro vědce je však zajímavý

ROZHOVOR - Nedávno objevený minerál dostal jméno staročeskéit. Pojmenování vzbudilo ve vědecké komunitě ohlas. Objevily se protesty, že jméno není dostatečně mezinárodní. Nalezený minerál nyní leží v mineralogické sbírce Národního muzea (NM). V rozhovoru pro EuroZprávy.cz přiblížila některé podrobnosti Kristina Kvapilová z komunikačního odboru muzea.

Více souvisejících

staročeskéit nerosty Příroda Národní muzeum Vědci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy