Vědci se snažili dokázat existenci yettiho, ale odešli s nepořízenou. Koho místo něj našli?

Washington - Yetti, nebo také sněžný muž, je jedním z nejhledanějších a nejbájnějších tvorů, které se ještě nepodařilo vědecky potvrdit. Celá řada cestovatelů a badatelů se jej pokusila za minulá léta najít. A to včetně Edmunda Hillaryho a Reinholda Messnera, kteří zpozorovali zvláštní stopy na své himalájské pouti. Jak je to s himalájským lidoopem dnes? Odpověď našel deník The Washington Post.

Pokud byste chtěli vyrazit na lov yettiho, je tu pár pravidel. Za prvé - nesmíte mluvit s médii. Alespoň ne bez povolení nepálské vlády. Za druhé - yettimu je zakázáno ubližovat, nesmíte na něj střílet bez toho, abyste si celou scénu natáčeli a učinit tak lze jen v případě sebeobrany. A za třetí - musíte Nepálu zaplatit v přepočtu zhruba 1000 korun za povolení yettiho hledat.

Jak se však ukazuje, v oblasti, kde podle nepálských představitelů yettiho najdete, na vlasatého humanioidního primáta, jak je sněžný muž představovaný, nenarazíte. Pokud přeci jen uvidíte nějaké velké zvíře, bude se nejspíš jednat o medvěda.

K tomuto závěru dospěli i vědci pod vedením Charlotty Lindqvistové, která studuje čeleď medvědovitých na třech světových univerzitách. Ta zkoumala srst, kosti a další biologický materiál zvířat, která byla vydávána za yettiho. Testy však jakékoli nadšení z konečně objeveného bájného živočicha rázně utnuly. Ve skutečnosti se totiž jednalo o části těl medvědů.

"Všechny testované vzorky, které se pokládaly za části těla yettiho, se shodovaly se vzorky medvědů hnědých a medvědů černých, kteří žijí v oblasti," uvedla Lundqvistová.

Vzorky z údajných sněžných mužů porovnávala Lundqvistová se svým týmem se vzorky medvědů v zoologických zahradách a v národních parcích v Pákistánu.

Podobnost mezi medvědem a yettim není záležitostí poslední doby. Už horolezci Hillary s Messnerem usoudili, že divné stopy, které viděli při výšlapu na nejvyšší horu světa, nejspíš patřily medvědovi. To samé si mysleli biologové.

Genetikové z Oxfordské univerzity se dokonce domnívali, že vzorky patří dávnému druhu polárního medvěda, kterého považovali vědci za vyhynulý. "Myslím, že ten medvěd, i když ho nikdo neviděl, tam (v oblasti Himalájí - pozn. red.) může být," uvedl pro Washington Post Bryan Sykes, jeden z odborníků na genetiku.

Ať už patřily vzorky zvířat komukoli, jedno je jisté - na potvrzení bájného a legendami ověnčeného yettiho si budeme muset nějakou chvíli ještě počkat.

Související

Více souvisejících

Yetti (označení neznámého druhu dvounohého hominida) sníh nepál Vědci genetika Medvědi Himaláje, Indie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy