Nevěra: Přiznat nebo lhát? Do problému se vložili odborníci

K nevěře může v dnešní době dojít poměrně jednoduše. Většinou bývá cílená, výjimkou ale není ani podvádění partnera po alkoholovém dýchánku, kdy si toho oběť moc nepamatuje. Je v takovém případě lepší nevěru přiznat, nebo mlčet?

Někteří radí, abyste všechno okamžitě přiznali, protože "klam je jed" a "manželství závisí na vzájemné důvěře". K takové transparentnosti nabádá třeba psychoanalytička Fabienne Kraemerová: "Je třeba se svěřit, i když to je velice těžké, a spolehnout se na shovívavost toho druhého. Je to jakési vyznání víry ve vztahu. Pokud se tak nestane, znamená to konec manželství. Nebo začátek jeho zahnívání," říká podle serveru psychologies.com.

Ale třeba podle psychiatra Roberta Neuburgera je představa vztahu, kde si partneři mohou říkat úplně všechno, zcela naivní. "Jestliže se jednou dopustíte nevěry, je třeba si to rozhodně nechat pro sebe! Pár si obecně nemusí říkat všechno. Absolutní pravda je jedním z důvodů, kvůli nimž se pár nakonec rozejde. Zvláště když se transparentnost týká otázek nevěry," podotýká Neuburger.

Co tedy dělat, když jste jednou chybovali? "Když se přiznáte, znamená to, že odpovědnost - a tím i vinu - přesouváte na partnera. To vztah zkomplikuje a dokonce ho to může zničit. Neříkejte nic, bude to užitečnější. Pravda chybu nenapraví," zdůrazňuje například psycholog Paul Auster.

Není tedy důvěra mezi partnery jen pěkným snem? Nevládne mezi nimi plné porozumění? "Společnost je více moralizující než před dvěma nebo třemi desetiletími," soudí Neuburger. "Manželství se stalo jakýmsi ideálem a samozřejmě mezi partnery vládne důvěra, která se buduje s každým dnem. To však nelze směšovat se zaslepeností a sdílením všeho za každou cenu. Je to právě ten díl tajemství a intimity, který zaručuje kvalitní důvěru," dodává.

Psali jsme:Jaká je úloha polibku: Vědci přišli s novou teoriíProč muži po sexu usnou? Nová studie přináší nečekané odpovědi Avšak pozor, opakovanou nevěru nelze akceptovat. A pokud jde o dlouhodobý mimomanželský vztah, představuje to skutečný problém. V takovém případě byste měli uvažovat o tom, že se partnerovi svěříte.

Helená Fischerová z americké Rutgersovy univerzity odhaduje, že 20 až 40 procent manželských párů v USA zažilo nejméně jednou nějakou tu "bokovku". "Lidé nejsou většinou nevěrní proto, že by byli nešťastní, ale spíš proto, že si myslí, že by mohli být šťastnější," uvádí psychoterapeutka Esther Perelová. Nevěrné páry si podle ní myslí, že našly řešení, jak doplnit to, co jim chybí k naprostému štěstí.

"Mám dvě malé dcerky, ženu, kterou zbožňuji, a přesto jsem se zadíval jinam. Nejsou v tom žádné city, jen touha po dobrodružství a po tom, abych měl pocit, že ještě plně žiju," svěřuje se Bertrand (44).

"Rok po tom, co jsem porodila třetí dítě, nevěděla jsem, co dřív, a neměla jsem už žádný čas na sebe, jsem strávila noc s kolegou z práce. Přiznala jsem se manželovi. Bylo těžké tu zkoušku přestát, ale nakonec se ukázala jako očistná," svěřuje se deset let vdaná Stéphanie.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Láska, intimnosti, vztahy nevěra

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy