Všimli jste si někdy toho, že když se cítíte pod psa, čokoláda vám zvedne náladu? Je to proto, že uvolňuje endorfiny, díky kterým se můžete uvolnit. Nic ale nezkazí náladu víc, než když si čokoládu rozbalíte a objevíte na ní bílý potah. Víte, zda ji i přesto můžete sníst?
Navzdory tomu, co se traduje, bílý povlak na čokoládě neznamená, že je stará nebo nejedlá. Světlý potah může odrazovat, není ale nijak zdraví škodlivý nebo nebezpečný. Jde o jev, který se označuje jako cukerný nebo tukový výkvět. V podstatě jde o tuk nebo cukr, který se vysrážel na povrch, vysvětluje server The Independent.
Povlak vzniká jako důsledek chemických změn, které se v čokoládě dějí z několika důvodů. Tím nejčastějším je uchovávání čokolády ve špatné teplotě – pokud je příliš nízká nebo příliš vysoká, částice tuku v čokoládě se zvednou na povrch a vytvoří bílý práškový film. Vliv má také vlhkost vzduchu.
Tukový výkvět vzniká při nesprávných technologických procesech ve výrobě nebo při špatném skladování. Může vzniknout i na čokoládových tyčinkách s tukovou či ořechovou náplní, kdy tuk časem může s kakaovým máslem prostoupit na povrch výrobku. „Krystalický tuk se taví a tak se může začít pohybovat přes drobné praskliny v čokoládě,“ vysvětluje vědec Stephen Roth. Právě tímto způsobem se pak dostane na povrch.
Cukerný výkvět se vzhledově podobá tukovému, ale jedná se o jiný druh vady. Vzniká např. při přesunu z tepla do zimy, kdy se čokoláda orosí a tím dojde k rozpuštění cukru ve výrobku. Cukr se na pochoutce vysráží, když je vystavena vysoké vlhkosti. Vlhkost totiž pohlcuje. Pokud tedy čokoládu uložíte v teplém nebo trochu mokrém prostředí, cukr se na povrch dostane v podobě jemných krystalů. Poté, co čokoláda vyschne, vytvoří se tečkovaný práškový povlak.
Co můžete udělat, abyste vytvoření květu zabránili?
Čokoládovny v současné době pracuje na způsobech, jak zastavit výskyt výkvětu. Za zatím nejlepší řešení je považováno přesné dodržování postupu výroby čokolády, protože určité postup ztěžuje oddělení tuku.
Například světoznámý výrobce čokolády Lindt radí, že nejlepší je čokoládu ukládat tam, kde se teplota pohybuje mezi 14 a 18 stupni Celsia. Nejjednodušší cestou, jak se vyhnout se výkvětu, ale prý je prostě čokoládu sníst dříve, než má šanci se tvořit.
Kdy čokoládu raději vyhodit?
I když bílý povlak není nijak nebezpečný, protože jde jen o senzorickou vadu, může u čokolády dojít ke vzniku vad znamenajících zdravotní závadnost. Jednou z nich je plesnivění vlivem vnější vlhkosti, přestože vzhledem k obsahu vody do 1 % je čokoláda stabilním výrobkem. Čokoláda také může žluknout. Kakaové máslo je sice stabilní tuk, ale problémem mohou být složky jako např. oříšky. Sladkou pochoutku také mohou napadnout škůdci jako zavíječ skladištní či paprikový.
Tyto vady, které jsou snadno pohledem či čichem rozpoznatelné. Mohou být způsobeny nevyhovující surovinou, kontaminací při výrobě nebo skladování a vysokou skladovací vlhkostí. Ke vzniku vad může dojít i při delším skladování v domácnosti.
Související

Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?

Milka podražila, ale tím to nekončí. Firma chystá další změnu v neprospěch zákazníků
Čokoláda , zdraví , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 23 minutami

Napětí na hranici. Panují obavy z brutální války mezi Indií a Pákistánem
před 1 hodinou

Kometa Brno je zpátky na extraligovém trůnu. Postava pomohl k triumfu čistým kontem
před 1 hodinou

RECENZE: Tuctová adaptace videohry Until Dawn. Recyklovaný horor děsí do prázdna
před 2 hodinami

Potvrzeno. David Pastrňák oznámil, že se zúčastní letošního hokejového MS
před 2 hodinami

Slováci nasadili vojáky proti medvědovi ve skanzenu
před 3 hodinami

"Zcela nedostatečné." Meloniová se opřela do Putinova příměří
před 4 hodinami

Výhled počasí na květen. Předčasný start léta nečekejte
před 5 hodinami

Už to nebude jen Ukrajina s Ruskem. Experti varují, že se do války může brzy zapojit třetí země
před 5 hodinami

Medveděv poslal hrozbu Haškovi. Brankář může získat ochranu, Lipavský označil exprezidenta za primitiva
před 6 hodinami

Číňané bojující za Rusko varují krajany: Je to chyba, nechoďte sem
před 6 hodinami

Trest pro Cimického se ruší. Psychiatr uspěl s odvoláním
před 6 hodinami

Zmatek, panika, šok. Nefungovala elektřina ani signál. Lidé popisují, jak je zasáhl rozsáhlý blackout
před 8 hodinami

Trump hodlá ulevit automobilkám. Nebudou muset platit některá cla
před 8 hodinami

Ruské útoky na Ukrajinu sílí. Osm mrtvých a desítky zraněných během jediného dne
před 8 hodinami

Španělsko a Portugalsko se vzpamatovávají po blackoutu. Elektřina je zpět, ale chaos trvá
před 12 hodinami

Carney pronesl ostrý povolební projev: Trump je hrozba. Snaží se nás zlomit a podmanit
před 13 hodinami

Volby v Kanadě: Liberálové slaví nečekané vítězství, jak se jim povedlo porazit konzervativce?
před 14 hodinami

Počasí se o prodlouženém víkendu ochladí. Letní teploty vystřídá déšť a bouřky
Aktualizováno před 15 hodinami

Kanadští liberálové Marka Carneyho vyhráli volby, ale ve stínu Trumpových hrozeb
včera
Putin bude v pohodě, tvrdí Trump
Prezident Donald Trump uvedl v rozhovoru pro magazín The Atlantic, že ruský prezident Vladimir Putin „bude v pohodě“ při mírových jednáních mezi Kremlem a Ukrajinou. Tento výrok přichází v době, kdy Kreml oznámil třídenní příměří v rámci pokračující války.
Zdroj: Libor Novák