Všimli jste si někdy toho, že když se cítíte pod psa, čokoláda vám zvedne náladu? Je to proto, že uvolňuje endorfiny, díky kterým se můžete uvolnit. Nic ale nezkazí náladu víc, než když si čokoládu rozbalíte a objevíte na ní bílý potah. Víte, zda ji i přesto můžete sníst?
Navzdory tomu, co se traduje, bílý povlak na čokoládě neznamená, že je stará nebo nejedlá. Světlý potah může odrazovat, není ale nijak zdraví škodlivý nebo nebezpečný. Jde o jev, který se označuje jako cukerný nebo tukový výkvět. V podstatě jde o tuk nebo cukr, který se vysrážel na povrch, vysvětluje server The Independent.
Povlak vzniká jako důsledek chemických změn, které se v čokoládě dějí z několika důvodů. Tím nejčastějším je uchovávání čokolády ve špatné teplotě – pokud je příliš nízká nebo příliš vysoká, částice tuku v čokoládě se zvednou na povrch a vytvoří bílý práškový film. Vliv má také vlhkost vzduchu.
Tukový výkvět vzniká při nesprávných technologických procesech ve výrobě nebo při špatném skladování. Může vzniknout i na čokoládových tyčinkách s tukovou či ořechovou náplní, kdy tuk časem může s kakaovým máslem prostoupit na povrch výrobku. „Krystalický tuk se taví a tak se může začít pohybovat přes drobné praskliny v čokoládě,“ vysvětluje vědec Stephen Roth. Právě tímto způsobem se pak dostane na povrch.
Cukerný výkvět se vzhledově podobá tukovému, ale jedná se o jiný druh vady. Vzniká např. při přesunu z tepla do zimy, kdy se čokoláda orosí a tím dojde k rozpuštění cukru ve výrobku. Cukr se na pochoutce vysráží, když je vystavena vysoké vlhkosti. Vlhkost totiž pohlcuje. Pokud tedy čokoládu uložíte v teplém nebo trochu mokrém prostředí, cukr se na povrch dostane v podobě jemných krystalů. Poté, co čokoláda vyschne, vytvoří se tečkovaný práškový povlak.
Co můžete udělat, abyste vytvoření květu zabránili?
Čokoládovny v současné době pracuje na způsobech, jak zastavit výskyt výkvětu. Za zatím nejlepší řešení je považováno přesné dodržování postupu výroby čokolády, protože určité postup ztěžuje oddělení tuku.
Například světoznámý výrobce čokolády Lindt radí, že nejlepší je čokoládu ukládat tam, kde se teplota pohybuje mezi 14 a 18 stupni Celsia. Nejjednodušší cestou, jak se vyhnout se výkvětu, ale prý je prostě čokoládu sníst dříve, než má šanci se tvořit.
Kdy čokoládu raději vyhodit?
I když bílý povlak není nijak nebezpečný, protože jde jen o senzorickou vadu, může u čokolády dojít ke vzniku vad znamenajících zdravotní závadnost. Jednou z nich je plesnivění vlivem vnější vlhkosti, přestože vzhledem k obsahu vody do 1 % je čokoláda stabilním výrobkem. Čokoláda také může žluknout. Kakaové máslo je sice stabilní tuk, ale problémem mohou být složky jako např. oříšky. Sladkou pochoutku také mohou napadnout škůdci jako zavíječ skladištní či paprikový.
Tyto vady, které jsou snadno pohledem či čichem rozpoznatelné. Mohou být způsobeny nevyhovující surovinou, kontaminací při výrobě nebo skladování a vysokou skladovací vlhkostí. Ke vzniku vad může dojít i při delším skladování v domácnosti.
13. listopadu 2025 18:19
Revoluce ve zdravotnictví na dosah ruky: Lékaři zanedlouho dokáží transplantovat lidem prasečí orgán
Související
Den, který změnil svět. První mléčná čokoláda vznikla před 150 lety
Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?
Čokoláda , zdraví , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 1 minutou
Trumpa znovu ukázali na fotkách s Epsteinem. Hoax, obořil se Bílý dům na Demokraty
před 46 minutami
Další člen Babišovy vlády doplatil na zákon střetu zájmů
před 1 hodinou
Dlouhá historie vánočního koření. Sloužilo i jako lék
před 2 hodinami
Česko na prahu epidemie chřipky. Do vývoje se může promítnout nový subtyp infekce
před 2 hodinami
Tragédie v pražské ZOO. Populární orangutan Kawi nešťastně zahynul
před 3 hodinami
Policie hledá dvanáctiletého Marka. Už ve čtvrtek nedorazil do školy
před 5 hodinami
Počasí se příští týden výrazně ochladí. Během dne bude i mrznout
včera
Nezvládli krize, inklinují k neonacismu a chtějí Česko odklonit od Západu. Vžene nás nová vláda do náručí Kremlu?
včera
EU zmrazila ruská aktiva natrvalo, aby obešla veto Maďarska a Slovenska ohledně pomoci Ukrajině
včera
Machadové pomohla utéct americká armáda. Z Venezuely se dostala v přestrojení
včera
VIDEO: Rvačky, alkohol, vulgarity, ponižování žen. Ostudné zasedání parlamentu, jaké Slovensko nepamatuje
včera
Írán zatkl držitelku Nobelovy ceny za mír Narges Mohammadiovou
včera
OBRAZEM: Došlo i na úsměvy. Nejbližší a přátelé se rozloučili s Patrikem Hezuckým
včera
Ukrajinské síly znovu dobyly osady v Charkovské oblasti
včera
"Zákaz spalovacích motorů v roce 2035 je smeten ze stolu." EU příští týden kontroverzní nařízení zmírní
včera
Česko se rozloučilo s moderátorem Hezuckým. Bouček dojemně promluvil
včera
Ukrajina by podle mírového plánu měla vstoupit do EU v roce 2027
Aktualizováno včera
Lidé se rozloučili s Theodorem Pištěkem. Na obřad dohlížela Hradní stráž
včera
Německo: Rusko stojí za kybernetickým útokem proti kontrole letového provozu, snažilo se i ovlivnit volby
včera
Po Ruttem přichází další důrazné varování: Válka klepe na dveře Evropy
Evropa se musí připravit na válku na svém prahu. Tímto varováním vystoupili ve čtvrtek britští vojenští představitelé, kteří detailně popsali bezprecedentní úroveň hrozeb namířených proti ozbrojeným silám Spojeného království. Ministr obrany Al Carns při zahájení nové Britské vojenské zpravodajské služby (MIS) prohlásil, že „stín války klepe na dveře Evropy“, a zdůraznil, že spojenci NATO musí být připraveni reagovat.
Zdroj: Libor Novák