Všimli jste si někdy toho, že když se cítíte pod psa, čokoláda vám zvedne náladu? Je to proto, že uvolňuje endorfiny, díky kterým se můžete uvolnit. Nic ale nezkazí náladu víc, než když si čokoládu rozbalíte a objevíte na ní bílý potah. Víte, zda ji i přesto můžete sníst?
Navzdory tomu, co se traduje, bílý povlak na čokoládě neznamená, že je stará nebo nejedlá. Světlý potah může odrazovat, není ale nijak zdraví škodlivý nebo nebezpečný. Jde o jev, který se označuje jako cukerný nebo tukový výkvět. V podstatě jde o tuk nebo cukr, který se vysrážel na povrch, vysvětluje server The Independent.
Povlak vzniká jako důsledek chemických změn, které se v čokoládě dějí z několika důvodů. Tím nejčastějším je uchovávání čokolády ve špatné teplotě – pokud je příliš nízká nebo příliš vysoká, částice tuku v čokoládě se zvednou na povrch a vytvoří bílý práškový film. Vliv má také vlhkost vzduchu.
Tukový výkvět vzniká při nesprávných technologických procesech ve výrobě nebo při špatném skladování. Může vzniknout i na čokoládových tyčinkách s tukovou či ořechovou náplní, kdy tuk časem může s kakaovým máslem prostoupit na povrch výrobku. „Krystalický tuk se taví a tak se může začít pohybovat přes drobné praskliny v čokoládě,“ vysvětluje vědec Stephen Roth. Právě tímto způsobem se pak dostane na povrch.
Cukerný výkvět se vzhledově podobá tukovému, ale jedná se o jiný druh vady. Vzniká např. při přesunu z tepla do zimy, kdy se čokoláda orosí a tím dojde k rozpuštění cukru ve výrobku. Cukr se na pochoutce vysráží, když je vystavena vysoké vlhkosti. Vlhkost totiž pohlcuje. Pokud tedy čokoládu uložíte v teplém nebo trochu mokrém prostředí, cukr se na povrch dostane v podobě jemných krystalů. Poté, co čokoláda vyschne, vytvoří se tečkovaný práškový povlak.
Co můžete udělat, abyste vytvoření květu zabránili?
Čokoládovny v současné době pracuje na způsobech, jak zastavit výskyt výkvětu. Za zatím nejlepší řešení je považováno přesné dodržování postupu výroby čokolády, protože určité postup ztěžuje oddělení tuku.
Například světoznámý výrobce čokolády Lindt radí, že nejlepší je čokoládu ukládat tam, kde se teplota pohybuje mezi 14 a 18 stupni Celsia. Nejjednodušší cestou, jak se vyhnout se výkvětu, ale prý je prostě čokoládu sníst dříve, než má šanci se tvořit.
Kdy čokoládu raději vyhodit?
I když bílý povlak není nijak nebezpečný, protože jde jen o senzorickou vadu, může u čokolády dojít ke vzniku vad znamenajících zdravotní závadnost. Jednou z nich je plesnivění vlivem vnější vlhkosti, přestože vzhledem k obsahu vody do 1 % je čokoláda stabilním výrobkem. Čokoláda také může žluknout. Kakaové máslo je sice stabilní tuk, ale problémem mohou být složky jako např. oříšky. Sladkou pochoutku také mohou napadnout škůdci jako zavíječ skladištní či paprikový.
Tyto vady, které jsou snadno pohledem či čichem rozpoznatelné. Mohou být způsobeny nevyhovující surovinou, kontaminací při výrobě nebo skladování a vysokou skladovací vlhkostí. Ke vzniku vad může dojít i při delším skladování v domácnosti.
Související

Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?

Milka podražila, ale tím to nekončí. Firma chystá další změnu v neprospěch zákazníků
Čokoláda , zdraví , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 20 minutami

Důchodci už nedostanou to, na co byli zvyklí. Alespoň ne automaticky
před 1 hodinou

Lékař falšoval certifikáty o očkování proti covidu-19. Sedět nepůjde, rozhodla ministryně
před 1 hodinou

Fotbalová Chance liga hlásí návrat ztraceného syna. Do Hradce přichází exslávista Van Buren
před 2 hodinami

Není to výjimka. Otce olympijského šampiona odsoudili za týraní potomků
před 3 hodinami

Novinky o případu tragédie na Trojském mostě. Mladík byl ještě nezletilý
před 4 hodinami

Tragédie v Gaze. Útok dronu nepřežilo i několik dětí, Izraelci přiznali chybu
před 4 hodinami

Trumpovi lidé mění FBI v loajální mašinérii. Věrnost posuzují detektory lži
před 5 hodinami

Fiala píše Ficovi. Slováky v dopise žádá o podporu protiruských sankcí
před 6 hodinami

Zájem o hráče z české ligy v zahraničí stoupá. Z elitních lig cílí na Šulce, Zadražila nebo Riga
před 7 hodinami

Nedělní bouřky budou spíše ojedinělé. Meteorologové vysvětlili, proč platí výstraha
před 7 hodinami

Dánové v čele Evropy. Nejvyšší prioritu má "zelená" a bezpečnost
před 8 hodinami

Mladík se v Praze tragicky zřítil z mostní konstrukce. Případ řeší policie
před 9 hodinami

Miliardáři by mohli zastavit hlad i chudobu. Nechtějí, a nikdo to po nich ani nemůže chtít
před 9 hodinami

Volby by vyhrálo ANO. Starostové v novém průzkumu předčili SPD
před 10 hodinami

Bouřlivé počasí je zpět. Meteorologové varují před kroupami a přívaly deště
před 10 hodinami

Dodržujte právní stát, jinak z EU nepřijdou peníze. Slováci a Maďaři mají problém
před 11 hodinami

Češi jsou jediní z ciziny. Hasiči posílají experty do Texasu, aby hledali pohřešované
před 12 hodinami

Dánsko nemělo jinou možnost. Parlament posvětil obrannou dohodu s USA
před 13 hodinami

Brusel na nohou: Úředníci přišli o víkend, scházejí se diplomaté. Kvůli Trumpovi
před 13 hodinami
Kimova KLDR přislíbila bezpodmínečnou podporu Ruska ve válce na Ukrajině
Rusko se může spolehnout na bezpodmínečnou podporu Severní Koreji ve válce na Ukrajině, řekl diktátor Kim Čong-un ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi. Šéf ruské diplomacie se nachází na návštěvě v KLDR.
Zdroj: Lucie Podzimková