Bílý povlak nevadí, ale... Jak poznáte, že už čokoláda není jedlá?

Všimli jste si někdy toho, že když se cítíte pod psa, čokoláda vám zvedne náladu? Je to proto, že uvolňuje endorfiny, díky kterým se můžete uvolnit. Nic ale nezkazí náladu víc, než když si čokoládu rozbalíte a objevíte na ní bílý potah. Víte, zda ji i přesto můžete sníst?

Navzdory tomu, co se traduje, bílý povlak na čokoládě neznamená, že je stará nebo nejedlá. Světlý potah může odrazovat, není ale nijak zdraví škodlivý nebo nebezpečný. Jde o jev, který se označuje jako cukerný nebo tukový výkvět. V podstatě jde o tuk nebo cukr, který se vysrážel na povrch, vysvětluje server The Independent.

Povlak vzniká jako důsledek chemických změn, které se v čokoládě dějí z několika důvodů. Tím nejčastějším je uchovávání čokolády ve špatné teplotě – pokud je příliš nízká nebo příliš vysoká, částice tuku v čokoládě se zvednou na povrch a vytvoří bílý práškový film. Vliv má také vlhkost vzduchu. 

Tukový výkvět vzniká při nesprávných technologických procesech ve výrobě nebo při špatném skladování. Může vzniknout i na čokoládových tyčinkách s tukovou či ořechovou náplní, kdy tuk časem může s kakaovým máslem prostoupit na povrch výrobku. „Krystalický tuk se taví a tak se může začít pohybovat přes drobné praskliny v čokoládě,“ vysvětluje vědec Stephen Roth. Právě tímto způsobem se pak dostane na povrch.

Cukerný výkvět se vzhledově podobá tukovému, ale jedná se o jiný druh vady. Vzniká např. při přesunu z tepla do zimy, kdy se čokoláda orosí a tím dojde k rozpuštění cukru ve výrobku. Cukr se na pochoutce vysráží, když je vystavena vysoké vlhkosti. Vlhkost totiž pohlcuje. Pokud tedy čokoládu uložíte v teplém nebo trochu mokrém prostředí, cukr se na povrch dostane v podobě jemných krystalů. Poté, co čokoláda vyschne, vytvoří se tečkovaný práškový povlak.

Co můžete udělat, abyste vytvoření květu zabránili?

Čokoládovny v současné době pracuje na způsobech, jak zastavit výskyt výkvětu. Za zatím nejlepší řešení je považováno přesné dodržování postupu výroby čokolády, protože určité postup ztěžuje oddělení tuku. 

Například světoznámý výrobce čokolády Lindt radí, že nejlepší je čokoládu ukládat tam, kde se teplota pohybuje mezi 14 a 18 stupni Celsia. Nejjednodušší cestou, jak se vyhnout se výkvětu, ale prý je prostě čokoládu sníst dříve, než má šanci se tvořit. 

Kdy čokoládu raději vyhodit? 

I když bílý povlak není nijak nebezpečný, protože jde jen o senzorickou vadu, může u čokolády dojít ke vzniku vad znamenajících zdravotní závadnost. Jednou z nich je plesnivění vlivem vnější vlhkosti, přestože vzhledem k obsahu vody do 1 % je čokoláda stabilním výrobkem. Čokoláda také může žluknout. Kakaové máslo je sice stabilní tuk, ale problémem mohou být složky jako např. oříšky. Sladkou pochoutku také mohou napadnout škůdci jako zavíječ skladištní či paprikový.

Tyto vady, které jsou snadno pohledem či čichem rozpoznatelné. Mohou být způsobeny nevyhovující surovinou, kontaminací při výrobě nebo skladování a vysokou skladovací vlhkostí. Ke vzniku vad může dojít i při delším skladování v domácnosti.

Související

Více souvisejících

Čokoláda zdraví potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy