Hrdinové mezi námi? Pět procent lidí trpí genetickou mutací, která jim dává superschopnost

I přes intenzivní studium zůstává oblast lidského zdraví v mnoha aspektech pro vědce největším tajemstvím lidského těla a jeho rytmu. Kupříkladu o takovém spánku zdaleka nevíme vše, jak ukazují poslední vědecké poznatky.

Vědci z university v San Franciscu možná udělali velký průlom ve studiu spánku. Díky studiu DNA dvou žen – matky a dcery, které ke zdravému životu potřebují jen několik hodin spánku, se jim podařilo odhalit mutaci, která ovládá jejich délku spánku .

Normální délka spánku je 8 hodin. Ženy, 17 a 40 let, spí pouze 6 hodin denně. Přesto nemají žádné zdravotní komplikace, a těší se dobrému zdraví. Mezi populací je takových lidí jen asi 5%. Vědcům se v jejich DNA podařilo identifikovat mutaci, kterou nazvali DEC2. Ta ovlivňuje jejich vnitřní hodiny.

Vědci pak DEC2 implantovali pokusným myším. Ty byly o 1,2 hodiny denně aktivnější než jejich normální kolegyně. Po odstranění DEC2 však naopak pokusné myšky byly unavenější a spaly a něco déle než jejich nemutované sestry.

Celý výzkum by měl pomoci v pochopení procesu spánku. Povede také k vývoji nových metod pomoci lidem, kteří trpí spánkovými poruchami. A naopak, by mohl přinést nové podpůrné prostředky pro lidi, co chtějí spát méně.

Vědci ze San Francisca však upozorňují, že jejich výzkum je teprve na začátku, a na praktické výsledky si budeme muset ještě poměrně dlouho počkat.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda spánek San Francisco

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy