Víte, kolik satelitů vypustilo lidstvo do vesmíru? Tipujete 10 tisíc? Přidejte

Že je vesmír prázdným a temným prostorem, jímž jen čas od času prosviští kometa nebo meteorit? To už tak úplně neplatí. Ve vesmíru si totiž poletují tisíce člověkem vyslaných družic a satelitů.

Podle vědců je na oběžně dráze Země více než 13 000 satelitů. Funkčních je jich ale jen něco málo přes 1400. Zbytek již dávno neslouží svému účelu a dnes již tak vesmírem jen bezcílně obíhá.

Zdá se tak, že na oběžné dráze naší planety je provoz tak čilý, že by se za něj nemusela stydět ani žádná pozemská dálnice. Rozdíl je ovšem v tom, že na pozemských silnicích nenajdeme tolik opuštěných vraků, kolik jich lidé zanechali ve vesmíru.

Oběžnou dráhu totiž zaplavily nefunkční satelity, zbytky raket, úlomky a další všemožné vesmírné haraburdí, které před mnoha lety splnilo svůj účel. Zdá se navíc, že by se situace mohla i nadále horšit. Stále více zemí a organizací má zájem vysílat na oběžnou dráhu své vlastní družice.

Většina satelitů a družic na oběžné dráze patří Spojeným státům. V závěsu jsou Rusko a v poslední době také velmi aktivní Čína. Nejvíc z nich se pak pohybuje na tzv. nízké oběžné dráze (LEO).

Satelity se většinou "dožijí" pěti až deseti let. I mezi nimi ale můžeme nalézt zasloužilé kmety. Americký satelit Amsat Oscar 7 si po oběžné dráze poletuje již od 15. listopadu 1974. Stále je částečně funkční.

Vesmírný průmysl je také výrazným zdrojem finančních příjmů. Za rok 2016 vygeneroval zisk 339 miliard dolarů. Dvě třetiny z toho pocházely ze služeb jako je navigace, telekomunikace nebo špionážní operace.

V poslední době jsou velmi populární tzv. nanodružice. Jedná se o velmi malá zařízení o rozměrech maximálně několik desítek centimetrů. Ty na oběžnou dráhu většinou vysílají různé univerzity v rámci svého výzkumu. Jednu takovou už vyslali do vesmíru i Češi, nanodružice s názvem VZLUSAT-1 byla na oběžnou dráhu vynesena loni v červnu. 

Související

Více souvisejících

vesmir družice VZLUSAT-1 Satelity Rakety planeta Země

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy