Planetka o velikost Velké pyramidy v Gíze se zítra přiblíží k Zemi. Co by se stalo, kdyby ji zasáhla?

Nepravidelná planetka o průměru 53 až 120 metrů má zítra minout Zemi. Objekt s 2010 WC9 byl poprvé zachycen v listopadu 2010. Poté na dlouhou dobu astronomům zmizel. Podařilo se jej lokalizovat až 8. května 2018.

Planetka 2010 WC9 mine Zemi ve vzdálenosti 203780 kilometrů, což je zhruba polovina vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem a stane se tak nejbližším tělesem, které se k Zemi za posledních 300 let přiblížilo. Planetka se pohybuje rychlostí 45 720 kilometrů.

Ve chvíli kdy se planetka přiblíží k zemi, stane se z ní v klasifikaci NASA takzvané NEO tedy Near Earth Objetcs (blízko zemský objekt). To by se mělo stát zhruba pět minut po půlnoci 16. května.

Planetka 2010 WC9 patří do takzvané skupiny planetek Apollo. Jedná se o skupinu planetek, které se protínají s oběžnou dráhou Země, ale jejich oběh je delší než rok. Konkrétně 2010WC9 oběhne Slunce za 409 dní.

A co by se stalo, kdyby planetka zasáhla Zemi? Podle vědců by mohla vymazat z mapy větší město nebo menší stát.

Při incidentu v Čeljabinsku v roce 2013 jen 20 metrový, tedy oproti 2010 WC 9 zhruba šestinový, asteroid explodoval silou zhruba 500 kilotun TNT a zapříčil poškození domů na mnoho kilometrů daleko. Bylo také zraněno kolem 1000.  

I přes to, že by planetka mohla způsobit srážkou se Zemí značné škody, vědci uklidňují, že by život na planetě její dopad neohrozil.

Související

Asteroid mířící k Zemi

Zemi o víkendu těsně mine stometrový asteroid

Kolem Země proletí v těchto dnech asteroid o velikost 40 až 100 metrů a nejblíže Zemi bude v sobotu večer. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na Evropskou kosmickou agenturu (ESA). Ta zároveň uvedla, že naší planetě kvůli tomu nehrozí žádné nebezpečí.

Více souvisejících

asteroid astronomie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy