Tajemství Michaela Jacksona odhaleno. Jak dokázal svým tancem popírat gravitaci?

Vliv Michaela Jacksona na svět hudby a tance je nediskutovatelný. Již za života překonal mnoho rekordů a na jevišti předváděl neuvěřitelné taneční kousky. Jeden však nepřestal vědce udivovat do dnes: Michael v něm totiž podle nich porušil gravitaci, píše CNN.

Dodnes udivuje odborníky scéna z videoklipu "Smooth Criminal" z roku 1988.  V jednu chvíli se Jackson a někteří z jeho tanečníků nakloní rovně dopředu o 45 stupňů, nohy mají podlaze a drží pózu, dokud se nevrátí bez zjevné námahy do vzpřímené polohy.

 „Je to fyzicky nemožné," tvrdí indický neurochirurg a dlouholetý Jackson fanoušek Nishant Yagnick, „Podvedl gravitaci!"

"Můžete se ohnout o 25 nebo 30 stupňů dopředu, pak ale spadnete na obličej," dodává jeho kolega Manjul Tripathi, „Pokusil jsem se to a dost mě to bolelo."

Fascinováni Jacksonem a jeho zdánlivě nadlidskými schopnostmi, Yagnick a Tripathi začali zkoumat, jak to popová legenda dokázala. Spolu se svým kolegou Sandepem Mohindrou zveřejnili svůj výzkum v časopise Journal of Neurosurgery v článku s názvem: "Jak Michael Jackson změnil naše chápání biomechaniky páteře?"

Když se lidské tělo ohýbá dopředu, vysvětlují lékaři, svaly se pohybují paralelně s našimi obratli, a působí podle vědců jako kabely a podporují tělo v posunu těžiště. Když se však ohnisko ohýbání v kotnících, svaly nejsou hlavní oporou. Namísto toho se jim stává lýtko a Achillova šlacha, které však pro tuto roli nejsou stavěny.

"To umožňuje velmi omezený stupeň ohýbání vpřed. Klouby kotníků nedovolují tak velký úhel ohnutí. Tedy pokud nejste Michael Jackson," vysvětlují Indové ve studii. "Většina trénovaných tanečníků dosáhne maximálně 25 nebo 30 stupňů."

I přesto, že Jackson byl taneční mistr, stál za tímto kouskem drobný trik.  Jackson měl na sobě speciální patentované boty. Ty měly v patě drážku. V tanečním parketu byly speciální nýty. Do těch Jackson s drážkou zajel a mohl předvést svůj kousek.

„Je to velmi nápaditá myšlenka,“ usmívá Tripathi, „protože ani s tou botou není většina tanečníků udělat ohyb do 45 stupňů. Potřebujete sílu, a ta síla byla Achillových šlachách Michaela Jacksona . "

S tím souhlasí i doktor Jose Garcia-Corrada z Atlanty který se specializuje na rehabilitaci páteře.

„Kdybyste během tohoto triku ztratili kontrolu a nezpomalili byste pád rukama, spadli byste přímo na čelist," říká Garcia-Corrada, „To by mohlo způsobit poškození krční páteře. V lepším případě jen hnout zády a natáhnout půlku svalů v těle."

To jak je trik nebezpečný dokazují i čísla. Mezi 232 tanečníky, kteří indičtí vědci pro studii zkoumali, bylo 738 zranění. Většina vznikla, když se tanečníci pokoušeli napodobovat kousky Michaela Jacksona

Studie uveřejněná v roce 2009 v American Journal of Sports Medicine zkoumala 1665 zranění mezi 40 profesionálními breakdancery a 104 amatéry. Většinou šlo o zlomeniny zápěstí, páteře, v ramenou a v kotníku. Breakdance , tvrdí autoři, "musí být považován za potenciálně vysoce rizikový taneční sport".

Měli bychom si tedy pamatovat, že Michael Jackson byl jen jeden a ani on, i přes neuvěřitelné fyzické výkony a nadání, nedělal své kousky bez pomoci.  

Související

Taylor Swiftová

American Music Awards ovládla Taylor Swift, z trůnu sesadila Michaela Jacksona

Americká zpěvačka Taylor Swiftová získala při udílení hudebních cen American Music Awards (AMA) šest ocenění, včetně ceny pro umělce roku. Překonala tím dosavadního držitele nejvyššího počtu těchto trofejí, krále popu Michaela Jacksona. Devětadvacetiletá umělkyně, která předávání AMA opanovala i v loňském roce, byla také vyznamenána čestnou cenou pro umělce desetiletí.

Více souvisejících

Michael Jackson tanec Hudba

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy