Jak skutečně vypadal Caesar? Vědci zveřejnili skutečnou podobu nejmocnějšího muže antické historie

Leiden - Vědci provedli pokus o rekonstrukci hlavy římského vůdce pomocí počítačových technologií. Objekt byl představen minulý týden v Národnímu muzeu v nizozemském městě Leiden za účelem podpory nové knihy od archeologa Toma Buijtendorpa. Vzorem pro experiment posloužily busty se zobrazením římského generála a staré římské mince.

Mramorové busty pomohli vědcům vytvořit přesný portrét Caesarových rysů. Caesarovo zobrazení na římských mincích posloužilo k vyplnění chybějících částí jako jsou například uši či nos. Obličej byl následně zkonstruován v reálné velikosti a přemístěn do muzea, kde ho může pozorovat veřejnost.

„Nechtěla jsem, aby obličej v reálné velikosti vypadal šťastně nebo přátelsky. Byl to totiž generál a vojevůdce,“ řekla autorka sochy Maja d`Hollosy pro holandské noviny HLN.

Rekonstrukce také ukazuje nepravidelný tvar hlavy, kterou měl římský vojevůdce v reálném životě. Tento tvar pro vědu zůstává tajemstvím i dodnes. Donedávna vědci tvrdili, že se Caesar narodil prostřednictvím císařského řezu, což by mohlo vysvětlením nepravidelnou formu jeho hlavy.

V Římské říši se ale tyto operace prováděly pouze v případě, že žena byla mrtvá nebo už umírala. Existuje mnoho důkazů, že Caesarova matka Aurelia byla naživu až do synové dospělosti.

Nejpravděpodobnějším vysvětlením je deformace hlavy při porodu. Archeologové, kteří se podíleli na rekonstrukci tvrdí, že hlava byla deformovaná v důsledků přirozených příčin.

Související

Vladimir Putin Komentář

Putinovo Rusko pokračuje v imperialistické tradici. Příčin jeho přežití je hned několik

Současné Rusko pokračuje v tradici imperiálního rozšiřování vlivu, kterou nastolily carské a později sovětské režimy. Zatímco se světová impéria postupně rozpadla pod tlakem demokratizace a dekolonizace, Rusko si své mocenské ambice udrželo. Jak je možné, že ruské impérium přežilo turbulence, které zničily kdysi mocné obry, jako byla Velká Británie, Francie nebo Španělsko?

Více souvisejících

historie Gaius Julius Caesar archeologové římská říše

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy