Štěstí, které si nikdo neumí představit? O osudu lidstva rozhodlo pouhých 30 vteřin

Dinosauři mohli přežít, stačilo by, aby asteroid, který podle všeho způsobil jejich vyhynutí, dopadl na Zemi jen o několik vteřin dříve nebo naopak později. V tom případě by ale po Zemi dnes nechodili lidé. Uvádí to stanice BBC s odvoláním na odborníky.

Pokud by asteroid dopadl na povrch naší planety o 30 vteřin dříve nebo později, nemuseli by se lidé vůbec stát dominantním druhem na Zemi, myslí si odborníci. V tu chvíli by totiž skála dopadla do moře a způsobila by mnohem menší chaos.

Až tři čtvrtiny života na Zemi byly zničeny okamžitě po dopadu asteroidu, zatímco zbytek dinosaurů zahynula během několika málo let. Dopad kusu skály z vesmíru způsobil oblak prachu tak obrovský, že naplnil ovzduší a zastínil Slunce, což vedlo k drastické a náhlé změně klimatu, která nakonec způsobila nedostatek potravin na celé Zemi.

Stačilo ale o několik vteřin jiné načasování a dinosauři mohli vše bez problému přežít, uvádí BBC ve svém novém dokumentu. Pořad „Den, kdy vymřeli dinosauři“ ukazuje, že asteroid před 66 miliony let zasáhl pobřeží Yukatánu v Mexiku. Pokud by k nárazu došlo o chloupek později nebo naopak dříve, dopadl by do hlubokých vod někde v Atlantiku nebo Pacifiku.

Sean Gulick, profesor geofyziky na University of Texas v Austinu, uvádí: „Asteroid zasáhl Zemi na velmi nešťastném místě.“ Když narazil do povrchu Země, dostalo se do atmosféry až 100 miliard tun sulfidů. Profesorka Joanna Morgan z Imperial College London k tomu dodává: „To stačilo k ochlazení planety na celou dekádu a k vyhlazení většiny života.“

Nicméně ztráta dinosaurů znamená určitě zisk pro lidstvo. Smrt velkých predátorů vydláždila cestu pro drobné savce, kterým se poté začalo dařit. A nakonec se vyvinuli i lidé. Profesorka Alice Robertsová pro The Times uvedla, že „je pravděpodobné, že kdyby to nebylo tohoto asteroidu, nebyli bychom tu dnes my.“

Související

Vyschlé popraskané dno jezera Lake Mead postiženého suchem 15. září 2022 v Boulder City v Nevadě. Jezero Mead, které se nachází u Las Vegas nedaleko hranic mezi Nevadou a Arizonou, zásobuje elektřinou několik částí Arizony, Kalifornie a Nevady a je také zdrojem vody pro venkovské, městské a kmenové oblasti na celém jihozápadě.

Země už není pro člověka bezpečná. Lidstvo ji poškodilo a znečistilo, oznámily vědci

Podle studie provedené 29 vědci z osmi zemí, se Země nachází mimo bezpečný operační prostor pro lidstvo. Tento stav je důsledkem poškozování planety, nadměrného využívání přírodních zdrojů a znečištění. Studie ukázala, že bylo již překročeno šest z devíti planetárních limitů, a to v některých případech výrazně. Tato zjištění poukazují na naléhavou potřebu ochrany životního prostředí a udržitelnosti, aby se člověk mohl nadále bezpečně vyvíjet na této planetě.

Více souvisejících

Země asteroid

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy