Můžeme zničit planetu? Nejsilnější explozi na světě se nevyrovná ani atomová bomba

Výbuchy a ohnivé exploze tvoří dnes jednu z hlavních složek hollywoodských trháků. Aby taky ne, ukazují, jakou sílu má oheň a co dokáže napáchat trocha střelného prachu nebo granát. O poznání větší explozi poté způsobí například pád bomby. Ani ten ale zdaleka nedosahuje nejsilnější explozi, jakou známe.

Jedna z teorií tvrdí, že gigantická exploze pocházející ze zemského jádra vedla k procesům, které nakonec zformovaly zemský Měsíc. Vědec Win van Westrenen, který se věnuje studiu planet, přišel s verzí, že zhruba před 4,5 miliardami let vybouchlo zemské jádro.

Mnozí astronomové se domnívají, že pouze jaderný výbuch má dostatečnou energii k tomu, aby dokázal do vesmírného prostoru vyvrhnout obrovské množství hmoty v krátké době, což umožnilo vznik Měsíce. Podle této teorie měl takový výbuch sílu neuvěřitelných 40 miliard atomových bomb svržených na Hirošimu.

Teorií o vzniku Měsíce jsou hromady. Otázku si položil už syn slavného Charlese Darwina George. Ten tvrdil, že Země se točila tak rychle, až se nakonec rozpadla a z jedné části vznikl Měsíc.

Tato teorie byla populární velmi dlouho, ale nakonec byla nahrazena tezí, že do Země narazilo těleso velikosti menšího Marsu a z jednoho z úlomků se pak stal Měsíc. Tato teorie nese oficiální název „Big Splat" (Velké plesknutí).

Tato verze ovšem vzala za své, když člověk přistál na Měsíci a vědcům se do ruky dostaly měsíční kameny. Jejich chemické složení je totožné s kameny na Zemi. Je tedy velmi pravděpodobné, že Měsíc se nějak zformoval ze Země.

A přichází právě zmíněná teorie o jaderném výbuchu. Nizozemský vědec dokonce našel místo, kudy se ze zemského jádra výbuch vyvalil. Mělo se to stát v západní Africe, kde lze na zemském povrchu dodnes spatřit jakési desetimetrové minireaktory.

Může planeta opravdu vybuchnout?

Představme si, že by planeta Země z ničeho nic vybuchla. Všechno živé i neživé na jejím povrchu by bylo spáleno na prach a kusy planety by se rozletěly do vesmíru. Zní to děsivě, ale je to vůbec reálné? Podle odborníků ano, má to ale háček.

Někteří vědci se domnívají, že i když Země obsahuje tekuté jádro a sužují ji pohyby tektonických desek, tedy zemětřesení, nebo vulkanické erupce a další katastrofy, sama od sebe explodovat nemůže. Přesněji řečeno žádná planeta nemůže samovolně explodovat.

Exploze čeká pouze na každou hvězdu ve vesmíru, ta se ale po vyhoření následně zhroutí do sebe a promění se v černou díru nebo v neutronovou hvězdu, podle okolností.

Planety tento osud potkat nemůže, stojí před nimi ale jiná hrozba. Exploze díky vnějšímu zdroji. A tím nejsilnějším ve vesmíru jsou gama paprsky. Ty dokáží vyvolat ty největší výbuchy vůbec a soustředí během několika vteřin tolik energie, kolik vyzáří slunce během deseti miliard let života.

V praxi tak stačí, aby se gama paprsky jen prohnaly kolem Země. Nemusí jí vůbec zasáhnout, mohou proletět i ve vzdálenosti několika desítek světelných let od nás a přesto svou silou spálí vše na prach. Včetně naší planety, která pod vlivem záření exploduje.

Související

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Více souvisejících

výbuch Země

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov vzkazuje Západu: Pokud se chcete bít za Ukrajinu, Rusko je připraveno

Pokud se chtějí západní země bít na bojišti za Ukrajinu, Rusko je na to připraveno. Prohlásil to v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy