Vyplatí se plastika? Modelky na nich prodělávají, tvrdí vědci

Zatímco plastická chirurgie zažívá obrovský boom a touží po ni stále více lidí, tak její prospěšnost vzhledem k okolí může být diskutabilní. Výzkum vědkyně z Thajska zjistil, že modelky, jenž se podrobí plastické operaci, můžou odrazovat zájemkyně o produkty, které propagují.

Pornchanoke Tipgomutová z Univerzity Massey podnikla řada výzkumů, aby zjistila, jak lidé vnímají plastické operace. Její poslední studie se zaměřila na atraktivnost modelek, které se podrobily plastické operaci za účelem vylepšit si svůj vzhled.

"Nesoudím nikoho, kdo na podobnou operaci jde. Rozhodně není mým cílem říci, jestli jsou tyto operace dobré nebo špatné. Pokud bych však byla v roli marketéra, zajímalo by mě, jestli modelka s plastickou operací ovlivní zákaznické chování," uvedla vědkyně.

Prvním důležitým zjištěním Tigomutové je, že většina lidí, které zapojila do výzkumu, není schopna rozeznat, jestli konkrétní modelka podstoupila plastickou operaci nebo nikoliv. Nabízí se tak otázka jestli takováto operace pro modelku potřebná, když zákazník ji nedokáže rozeznat.

Závažnější zjištění však bylo odhaleno u té části účastníků výzkumu, kteří se v problematice plastik vyznají a byli je schopni efektivně rozeznat. S předchozího výzkumu totiž bylo jasné, že plastické operace u žen vzbuzují žárlivost těch, které je nemají.

Žárlivost je negativní emoce a není žádným tajemstvím, že produkt, s nímž se pojí záporné pocity konzumentů u nich není úspěšný. "Pokud zákazníci poznají, že modelka má plastickou operaci, považují ji ve výsledku za méně atraktivní. Situace vede k menší efektivitě reklamy, protože zákazníci nepociťují pozitivní vazbu, což ve výsledku vede k poklesu poptávky," uvedla vědkyně s Thajska.

Na místě je však nutné upozornění, že zjištění platí spíše pro zájemkyně než zájemce, jelikož muži uvedli, že modelky s plastickými operacemi jim většinou nijak nevadí.

Související

Ilustrační foto

Na pandemii překvapivě vydělal jeden medicínský obor. Ordinace praskají ve švech

Celosvětová pandemie covid-19 uzavřela mnoho zemí a měst, lidé nadále pracují z domova a ve většině zemí je povinné nošení ochranných obličejových masek. Proč toho nevyužít a nezajít si například na botox, výplň rtů nebo si nechat zmenšit nos? Tuto otázku si zřejmě položilo mnoho lidí a plastické chirurgie praskají ve švech.
Zdravotnictví

Zdravotní turistika? Česko by ji mělo podporovat, přináší miliardy korun, říká expert

Stát by měl podpořit zdravotní turistiku, která do České republiky přináší miliardy korun ročně. Podpořit by ji mohl marketingovou kampaní, dotací letenek, případně agenturám a zdravotnickým zařízením závislým na tomto segmentu poskytnout dotace. Kvůli omezení cestování z důvodu zamezení šíření koronaviru podnikatelé v tomto oboru nemají příjem.

Více souvisejících

Plastické operace věda výzkum reklama modelky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy