Paleontologové objevili nového dinosaura. Nevypadá jako nic jiného na světě

Během paleontologického výzkumu v Brazílii byl nalezen nový, dosud neznámý druh dinosaura. Jeho stopu znali vědci již téměř půl století, ale teprve teď se podařilo do záhady vnést světlo.

Jednalo se o jeden z menších druhů, který byl v dospělosti pravděpodobně velký asi jako některé z větších plemen psa. Jeho kosti byly nalezeny na západě Brazílie u města Cruzeiro do Oeste. Již v roce 1970 byl objeven otisk prstu, o němž panovaly pochyby, k čemu ho přiřadit. 50 let stará záhada našla řešení až dnes, díky novému objevu.

Palentologové ihned rozeznali, že objevené kosti jsou novinkou. Záhy se je podařilo přiřadit ke zmiňované stopě po jednom prstu. Druh neměl jen jeden prst, ale zbylé dva z nich se pravděpodobně příliš nedotýkaly země a prostřední prst sloužil jako opora k chůzi.

V lokalitě paleontologové objevili 40 procent všech jeho kostí, což jim umožňuje vytvořit poměrně detailní model toho, jak dinosaurus vypadal.

Nejnověji objevený druh ještěra dostal název Vespersaurus Paranaense. Jednalo se o dvounohého býložravce, který v brazilské lokalitě žil před 90 milióny let, kdy se v oblasti nacházela pouze poušť.

"Mohli jsme ho popsat a potvrdit, že se jedná o nový druh, ale ještě máme hodně práce. S dalšími nálezy o něm zjistíme nové informace. A věřím, že najdeme ještě další nové druhy," uvedl k objevu pro National Geographic paleontolog Luiz Eduardo Anelli

Související

Více souvisejících

Dinosauři paleontologie Brazílie

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy