Žertovné Nobelovy ceny rozdány: Tyto objevy "zachrání" svět

New York - Laureáty žertovných Nobelových cen, které každoročně vyhlašuje americká Harvardova univerzita, se letos stali například vědci, kteří potvrdili, že opilí lidé si připadají přitažlivější, anebo ti, kteří studovali enzymy v cibuli, jež nás nutí k pláči.

Takzvané Ig Nobel Prizes se ve čtvrtek na Harvardově univerzitě v Massachusetts udělovaly již po třiadvacáté. "Ignobelovky" jsou humornou obdobou Nobelových cen.

Ig Nobelovu cenu za mír letos získal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který zakázal tleskání na veřejnosti, a jeho běloruská policie za to, že "za nelegální potlesk na veřejnosti zadržela jednorukého muže".

Tým vědců z Británie, Nizozemska a Německa dostal cenu pravděpodobnosti za to, že stanovili postulát, podle nějž "čím déle kráva leží, tím pravděpodobnější je, že brzy opět vstane". Zjistil také, že jakmile jednou stojí, nedá se nijak snadno odhadnout, jak brzy si opět lehne.

Cena za fyziku míří k vědcům, kteří zjistili, že někteří lidé by byli fyzicky schopní běžet po hladině rybníka, pokud by tedy tito lidé i rybník byli na Měsíci.

Spojenou cenu za biologii a astronomii dostal tým vědců ze Švédska, Austrálie, Německa a Británie, kteří odhalili skutečnost, že ztratí-li se hovnivál, dokáže najít správnou cestu a navigovat podle Mléčné dráhy.

A studie vědců, kteří potvrdili, že opilí lidé si opravdu myslí, že jsou přitažlivější, získala cenu za psychologii.

"Nobelovky" za výzkumy v sexu

Před šesti lety si ocenění odnesla Wrightova laboratoř amerického válečného letectva v Daytonu ve státě Ohio. Představila totiž chemickou zbraň přezdívanou „gay bomba", díky které se z války hravě stane největší akce skupinového sexu, neboť nepřátelští vojáci se pod jejím vlivem navzájem začnou sexuálně přitahovat. Přikázání „nezabiješ", tak dostává docela jiný rozměr. Co ho třeba, aspoň pro tento případ, nahradit jiným: „pomiluješ"?

V roce 2008 se z Ig Nobelovy ceny radovali Geoffrey Miller, Joshua Tyber a Brent Jordan, kteří přišli s objevem, že exotické tanečnice vydělávají víc peněz, když jsou na vrcholu plodného období. Což je ostatně celkem přínosná informace pro ty ženy, které chtějí striptýzem svést svého manžela. Aspoň je zřejmé, kdy jsou ty šance vyšší.

Zajímavý je i výzkum spojitosti známého nápoje s počtem spermií, píše server prozeny.cz. Sheree Umpierre, Joseph Hill a Deborah Anderson se stali laureáty této ceny za objev, že coca-cola zabíjí spermie. Ocenění jim ale nepatří celé, byli nuceni se o něj podělit. C. Y. Hong, C. C. Shieh, P. Wu a B. N. Chiang vlastní druhou jeho polovinu, neboť důkazy toto tvrzení vyvrátili.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena Vědci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy