Nákaza koronavirem: Rizikových je až 4,5 metru. Jak se nenakazit z klik nebo potravin?

Koronavirus SARS-CoV-2 se nepřenáší pouze vzduchem, ale i dotekem. Už dříve bylo dokázáno, že na předmětech ulpí až tři dny, a to se týká jak klik a nákupních košíků, tak například i pečiva. nově se také zjistilo, že v určitých podmínkách se virus může šířit až do vzdálenosti 4,5 metru.

Přidejte svůj názor

Ilustrační foto
doporučujeme

Předpokládalo se, že na ochranu před koronavirem stačí odstup od nakaženého ve vzdálenosti dvou metrů. Podle studie, kterou nedávno zveřejnili čínští epidemiologové v časopisu Practical Preventive Medicine, se ale koronavirus může v uzavřených prostorách přenášet až na vzdálenost 4,5 metru.

Samotný virus je mikroskopický organismus usazující se na tvrdých površích a putující vzduchem v mikroskopických kapičkách od nakaženého jedince. Lidé by proto měli dbát na ochranu obličeje, ideálně formou roušek či respirátorů.

Běžné roušky a respirátory ale chrání jen několik hodin a jsou jednorázové, v případě silné epidemie totiž každé sundání roušky znamená její znehodnocení díky riziku kontaminace. Lidé by jich proto měli mít několik a pravidelně je měnit.

Důležité je ale i dbát na omezení kontaktu. Zatímco na některých površích jako je měď koronavirus přežije jen pár hodin, na jiných se mu daří až tři dny. Ulpět může nejen na plastech a na kůži, ale i na zboží v obchodě, z něhož nejrizikovější je pečivo, neboť se prodává nebalené.

Podle expertů je jednoduchá rada, jak se v takovém případě bránit. Vědci se domnívají, že virus spolehlivě likviduje vysoká teplota. Podle doporučení Státního zdravotního ústavu je proto lepší ohřívat nebalené pečivo dvě minuty na 70 stupňů Celsia, už 65 stupňů Celsia virus rychle zabíjí. 

Některé obchody v Česku prodej nebaleného pečiva omezily, další nabádají zákazníky, aby nabírali pečivo právě s pomocí jednorázových rukavic. I rukavice ale mají nevýhody.

Při dlouhodobém nošení s nimi člověk osahá spoustu věcí, a hrozí, že virus ulpí i na nich. Proto je doporučeno si rukavice nasadit až v obchodě před nabráním pečiva a následně je vyhodit. Dlouhodobé nošení rukavic podle vědců spíše vytváří falešný pocit bezpečí a není o moc účinnější, než pravidelné mytí rukou.

Světová zdravotnická organizace (WHO) i další zdravotnické instituce rovněž zdůraznily, že klíčové při snaze omezit šíření nemoci COVID-19 je důkladné mytí rukou i dezinfekce často používaných ploch.

Loading...
Vstupte do diskuze
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vědci zřejmě odhalili, proč se koronavirus šíří někde rychleji než jinde

29.03.2020 22:21 Aktualizováno Šíření koronaviru, kterým se po celém světě nakazilo více než 600.000 lidí, může souviset se…

Česko má kapacity na výrobu milionů filtrů denně

29.03.2020 18:08 V Česku jsou podle Technické univerzity v Liberci kapacity na výrobu milionů filtrů do plátěných…

Čeští vědci zveřejnili návod na výrobu domácí dezinfekce

29.03.2020 10:59 Olomoučtí vědci zveřejnili na svém webu instruktážní video pro přípravu dezinfekčního roztoku.…

Obří urychlovač částic slaví 10 let existence. K čemu vlastně slouží?

29.03.2020 08:31 Velký urychlovač částic LHC, který je ukryt v podzemí na švýcarsko-francouzské hranici, pomáhá…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama