Další zeď mezi státy: Maroko je na ostří nože s Alžírskem

Rabat - Zdí a různých překážek mezi státy přibývá. Najdeme je mezi USA a Mexikem, mezi KLDR a Jižní Koreou a také mezi muslimskými státy. Například Maroko staví na své východní hranici s Alžírskem 100 kilometrů dlouhý plot, který má zabránit pašování drog a paliva.

Fotografie, které stavbu plotu mezi oběma zeměmi dokumentují, se objevily už loni, marocké úřady ale až dosud nechtěly stavbu potvrdit. Nyní se k projektu přihlásil premiér Abdalláh bin Kirání.

Maroko má s Alžírskem dlouhodobé spory; v roce 1994 uzavřelo vzájemné hranice a začalo po přijíždějících alžírských občanech vyžadovat víza. Opakovaně také tvrdí, že právě z Alžírska na jeho území směřují nelegální zásilky s hašišem, psychotropními látkami a palivem.

Maroko také tvrdí, že alžírské úřady tolerují příliv uprchlíků ze Sýrie a subsaharské Afriky, kteří se pak vydávají do dalších afrických a zejména evropských zemí.

Zdroj: YouTube

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

2900 mrtvých, přes 5500 zraněných. Vláda nám nepomáhá, zasažené vesnice ignoruje, tvrdí Maročané

Aktuální oficiální bilance obětí zemětřesení v Maroku dosáhla čísla 2900. Počet zraněných ale prudce vystřelil a podle úřadů jich je nejméně 5500. Mnozí občané Maroka se ale stále nemají kde ubytovat a přespávají venku. Obyvatelé zasažených horských vesnic pak neskrývají zoufalství a rozčarování nad tím, že jim vláda neposkytla dostatečnou pomoc.  
Zemětřesení, ilustrační foto

Počet mrtvých v Maroku překonal 2800. Lidé vyhrabávají své příbuzné sami, vláda o pomoc stále nepožádala

Do Maroka zasaženého ničivým zemětřesením měl už druhý večer odletět speciální USAR tým českých hasičů zaměřený na vyhledávání osob v sutinách. Podobně jako v neděli ale ani v pondělí k odletu nedošlo. Marocká strana totiž stále neposlala oficiální žádost. Česko přitom není jedinou zemí, která s pomocí vyčkává. Počet mrtvých mezi tím stoupl 2800 a lidí se snaží své příbuzné z trosek vyhrabávat vlastníma rukama.

Více souvisejících

Maroko alžír uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy