Dívku prodají za pár koz. Dětské sňatky v Africe nabírají děsivých rozměrů

Juba - V Africe dochází k největšímu množství sňatků nezletilých. Nejhorší je situace v Jižním Súdánu a některých oblastech Keni, upozornila organizace Girls Not Brides (Dívky, nikoli nevěsty). Rodiče často vymění své dcery za krávy či kozy jen proto, aby přežili.

Velmi mladé dívky se vdávají kvůli tradicím. Podle aktivistů se ale poslední dobou přidaly i další dva důležité faktory, které mají na sňatky vliv, a sice dlouhotrvající války a klimatické změny v oblasti.

Minimální věk pro vstup do manželství je v Jižním Súdánu 18 let. Navzdory zákonům ale OSN odhaduje, že 52 procent dívek v zemi se provdá ještě před svými osmnáctinami. V roce 2010 to přitom bylo 40 procent. "Konflikty tu situaci zhoršují," uvedla Dorcas Acenová z organizace CARE International v Jižní Súdánu. "Většina rodičů se chce vzdát svých dcer a provdat je kvůli ekonomickým těžkostem, ve kterých se nacházejí. Snaží se snížit počet krků, které musí živit," dodala.

Jižním Súdánem zmítá občanská válka již od roku 2013. V důsledku bojů v zemi hladoví miliony lidí. Rodiče mohou nyní za dceru sňatkem získat až 300 krav, v době míru se věno pohybovalo okolo 30 krav, popsala Acenová na konferenci o dětských sňatcích v Kuala Lumpuru. "Je to v podstatě jen o výši nabídek. Kdo nabídne nejvíce krav, dívku získá," dodal.

V Keni se situace s dětskými sňatky zhoršila minulý rok kvůli obrovskému suchu, které pozabíjelo velké množství dobytku. "Vzhledem k tomu, že se snížil počet koz, rodiče své dcery prodají do manželství i za čtyři či pět koz," uvedla Millicent Ondigová z organizace Amref Health Africa. 

Související

Papež František

Papež František se v Jižním Súdánu setkal s vysídlenými dětmi

Papež František se dnes v Jižním Súdánu setkal s tamními dětmi vysídlenými kvůli ozbrojeným konfliktům. V jihosúdánské metropoli Jubě se k němu připojili nejvyšší duchovní anglikánské církve, arcibiskup Justin Welby, a vysoký představitel Skotské církve Iain Greenshields. Dětem, které papeži vyprávěli o svých nesnadných životech, František řekl, že lepší budoucnost vybudují tak, že etnickou nenávist nahradí odpuštěním. Informovala o tom agentura Reuters.

Více souvisejících

Jižní Súdán Keňa manželství uprchlíci děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy