V Somálsku popravili člena Šabábu. Loni zosnoval krvavé útoky, zahynulo 26 lidí

V Somálsku dnes popravili člena islamistické skupiny Šabáb, který stál za bombovými útoky z loňského roku. V Mogadišu při nich tehdy zahynulo 26 lidí a dalších téměř 40 jich utrpělo zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prokuraturu somálského vojenského soudu.

Abdikadir Abukar byl shledán vinným ze zosnování útoku na hotel, při kterém přišlo o život deset lidí, z výbuchu poblíž ministerstva sportu, který zabil devět osob, a rovněž z umístění výbušniny v automobilu, která nedaleko italské restaurace v somálské metropoli loni usmrtila sedm lidí.

Alshabab serial bomber excuted by firing squad....Abduqadir Abukar Shair was found guilty of conducting pre-bombing and delivering explosive-laden vehicles.....he is said to be behind the March 13 2017 car bomb attack that killed 10 ppl at Weheliye Hotel #Mogadishu #Somalia pic.twitter.com/ueX6qJeq1b

— Mohamed Qadar (@MohamedQadar90) 24. prosince 2018

Šabáb, který se hlásí k teroristické síti Al-Káida, své útoky na vládní cíle zahájil v roce 2007. V jednu dobu ovládal více než 80 procent somálského území a skoro celé hlavní město Mogadišo. Nyní stále kontroluje velké oblasti v zemi zejména na venkově, podle CNN má pod kontrolou asi třetinu území Somálska, nicméně operuje i v jiných zemích ve východní Africe. Jeho lidé v regionu pozabíjeli tisíce obyvatel.

Do boje proti Šabábu se zapojila po boku somálské armády a jednotek Africké unie také armáda Spojených států. Letos provedla na cíle Šabábu na 50 náletů. V USA je skupina na seznamu teroristických organizací.

Zatím poslední dvojitý bombový útok, který měl Šabáb na svědomí, se odehrál minulou sobotu. Při explozích v Mogadišu zahynulo 26 lidí, uvedla agentura AP s odvoláním na policejní a nemocniční zdroje. Počet obětí narostl, protože svým zraněním podlehlo několik obětí sebevražedného útoku u vchodu do prezidentského paláce. Mezi mrtvými je sedm vojáků, kteří doprovázeli jednoho z vládních představitelů přes kontrolní stanoviště do paláce. Další menší bomba explodovala nedaleko věznice.

Související

Mogadišo

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele teroristické skupiny Šabáb

Somálské bezpečnostní síly zabily spoluzakladatele islamistické teroristické skupiny Šabáb Abdullahiho Nadira, a to při operaci provedené ve spolupráci s mezinárodními partnery. O sobotní operaci v neděli informovala somálská vláda, uvedla dnes agentura Reuters. Ve středním Somálsku dnes při dvou pumových útocích zahynulo podle somálské státní tiskové agentury nejméně 20 lidí.

Více souvisejících

Al-Šabáb Terorismus v Somálsku Somálsko popravy

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy