Maroko staví plot na hranici s Ceutou, Španělsko ten svůj s ostražitým drátem odstraní

Maroko v posledních týdnech instalovalo na své hranici se španělskou enklávou Ceuta plot s ostnatým drátem, který má zabránit nelegálnímu pronikání afrických migrantů na španělské území. Informoval o tom v úterý španělský deník El Mundo. Podle něj Maroko staví za peníze EU ploty tam, kde se je španělská vláda chystá odstranit. Migranti se totiž při přelézání plotu o ostnatý drát často zraní.

S nápadem odstranit ploty s ostnatým drátem, které v Ceutě a Melille instalovala od roku 2005 tehdejší socialistická vláda, přišel španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska už loni v červnu, krátce po nástupu socialistické vlády do úřadu. Někteří tehdy vyjádřili obavy, že vzrostou počty ilegálních přechodů. Nápad kritizovali i členové hraniční stráže. V předchozím roce se vícekrát stalo, že několik stovek mladých Afričanů hromadně překonalo plot a útočilo při tom na policisty nehašeným vápnem, kyselinou či ostrými předměty. Několik policistů bylo zraněno.

Nedávno španělský ministr vnitra oznámil, že ploty z některých zón v Ceutě a Melille budou odstraněny v řádu měsíců. Místo toho chce ministr ochranu hranice v těchto dvou afrických enklávách modernizovat, například instalováním více kamer, senzorů pohybu a hluku či termokamer.

Maroko vybudovalo v posledních týdnech bariéry i s ostnatým drátem v Ceutě tam, kde se loni v létě o násilné přechody migranti pokusili nejčastěji. Španělský server eldiario.es oslovil v této souvislosti španělské ministerstvo vnitra, které tvrdí, že nejde o bariéru proti migrantům, ale o ploty, které mají chránit policisty na hlídkujících stanovištích.

EU loni Maroku přislíbila na různé projekty související s migrací 148 milionů eur (3,8 miliardy Kč), uvádí se na stránkách Evropské komise.

Španělsko se loni pro migranty z Afriky stalo hlavní branou do Evropy. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo loni do Španělska přes moře z Afriky na 58.570 lidí a dalších 6800 překonalo hranici po zemi v Ceutě a Melille. Od začátku letošního roku připlulo do Španělska z Afriky zhruba 3800 migrantů a 450 se jich dostalo do Ceuty a Mellily.

Související

Ilustrační foto

Španělská strana požaduje referendum o Západní Sahaře, v oblasti roste napětí

Menší španělská vládní strana žádá, aby se Madrid výrazněji zasadil o uspořádání referenda o sebeurčení africké Západní Sahary v souladu s rezolucí OSN z počátku 90. let minulého století. Koaliční Unidas Podemos (UP) také španělskou vládu vyzvala k účinnější snaze zabránit vypuknutí nových bojů v této oblasti na severozápadě Afriky.
Lékaři bez hranic pomáhají migrantům

Pandemie covid-19 obrátila migrační trasy. Za cestu z Evropy se platí mnohem víc

Kvůli nemoci covid-19 se řada marockých či alžírských migrantů v předchozích dnech vrátila do své vlasti, pašerákům za to ale zaplatili více než za cestu opačným směrem, napsal dnes deník El País. Migranti, z nichž mnozí pobývali ve Španělsku ilegálně, přišli kvůli nouzovému stavu v této zemi o zdroj příjmů, protože se často živili pouličním prodejem.

Více souvisejících

Ceuta (enkláva) Maroko Španělsko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy