Prezident Buteflika se vrátil do Alžírska, bouřlivé protesty pokračují

Letadlo s alžírským prezidentem Abdalazízem Buteflikou, který byl na léčení ve Švýcarsku, přistálo v Alžíru. Informovala o tom státní televize. Buteflika, který byl v posledních 14 dnech hospitalizován v Ženevě, trpí od roku 2013 následky mrtvice. Přesto kandiduje v dubnových prezidentských volbách. Je mu 82 let a Alžířané od února pořádají protesty proti tomu, aby se Buteflika ucházel o pátý mandát.

Televize sdělila, že prezident v Ženevě podstoupil rutinní lékařské kontroly.

Proti další kandidatuře dlouholetého alžírského prezidenta v posledních třech týdnech protestovaly desítky tisíc Alžířanů všech společenských vrstev. Na stranu protestujících se v pátek podle agentury Reuters přidalo i několik poslanců Buteflikovy vládní Fronty národního osvobození (FLN), kteří rezignovali na své funkce. Také představitel armády dnes uvedl, že armáda a lidé sdílejí stejnou vizi budoucnosti, uvedla televize.

Strana FLN vyzvala všechny strany na spolupráci na ukončení politické krize. Chce národní usmíření a udržet bezpečnost a stabilitu země. Neexistují však žádné známky toho, že Alžířané jsou ochotní tuto výzvu vzít v úvahu poté, co odmítli Buteflikův slib, že v případě zvolení nebude mandát zastávat celé volební období.

Delly Ibrahim live!#Algeria pic.twitter.com/kPROg7w8PW

— Lady Nad (@Nanounitaas) 10. března 2019

V neděli se na protest proti kandidatuře vydaly tisíce lidí do ulic hlavního města. Mnoho lidí dnes vyslyšelo výzvu ke generální stávce a řada obchodů byla uzavřena a vlaková doprava byla zastavena.

Volby se budou konat 18. dubna a Alžířané jsou v ulicích od 22. února.

Související

Alžírsko

Zemřel generál Saláh, nenáviděný symbol alžírského režimu

Zemřel mocný náčelník generálního štábu alžírské armády Ahmad Gaíd Saláh, jehož demisi žádali demonstranti,. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní televizi, která příčinu smrti neuvedla. Rozhlas podle agentury AP informoval, že generál podlehl dnes ráno ve vojenské nemocnici infarktu. Podle alžírských médií Saláhovi bylo 79 či 80 let.

Více souvisejících

Abdal Azíz Buteflika Alžírsko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy