Súdán postihl výpadek elektřiny, pokračují masové demonstrace

Súdán dnes postihl celostátní výpadek elektřiny. Oznámilo to ministerstvo pro elektřinu a vodu, které ovšem neupřesnilo důvod výpadku. V zemi pokračují demonstrace za ukončení 30leté vlády súdánského prezidenta Umara Bašíra, při kterých o víkendu podle organizátorů bezpečnostní síly zabily nejméně pět protestujících, napsala agentura AP.

K výpadku elektřiny ministerstvo v prohlášení pouze uvedlo, že inženýři a technici se snaží obnovit dodávky.

Protesty proti súdánskému prezidentovi začaly před téměř čtyřmi měsíci a tento týden byly podle organizátorů jedny z největších. Demonstrace se rozrostly poté, co v pondělí alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika v reakci na podobné akce ve své zemi rezignoval. V Súdánu to vyvolalo mezi demonstranty novou naději, že se jim podaří Bašírovu vládu ukončit.

No words can express our feelings ... #Sudan ??#موكب6ابريل pic.twitter.com/cE6vfLWn1L

— ثقافة سودانية (@SudaneseCulture) 7. dubna 2019

Ochránci lidských práv z organizace Physicians for Human Rights v pátek zveřejnili zprávu, podle které bezpečnostní složky v Súdánu od začátku protestů zabily nejméně 60 osob. Toto číslo nezahrnuje nejnovější údaje. Podle vlády přišlo o život 32 lidí, včetně policistů. Vláda však neaktualizovala své údaje několik týdnů.

Súdánské protesty organizuje skupina zastřešující nezávislé profesní svazy v zemi. Mluvčí skupiny agentuře AP řekla, že v sobotu a dnes přišly o život čtyři osoby v hlavním městě Chartúm a jedna v sousedním městě Omdurmán. Smrt této osoby potvrdila také státní tisková agentura SUNA, která se odvolává na informace od policie.

V Chartúmu se podle organizátorů protestů zúčastnily desítky tisíc lidí. Demonstranti podle nich házeli kameny a bezpečnostní síly se snažily davy rozehnat obušky, slzným plynem a ostrou střelbou. Podle svazu lékařů byly při shromážděních po celé zemi zraněny desítky osob, mnoho v důsledku střelby.

Související

Více souvisejících

Súdán Umar Bašír Demonstrace blackout

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 35 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy