Počty obětí nezdařené akce v Alžírsku se stále rozcházejí

Alžír - Celkem 37 cizinců z osmi zemí bylo zabito při teroristickém obsazení plynárenského komplexu v Alžírsku minulý týden a při následném zásahu alžírské armády. Oznámila to v pondělí agentura AFP s odvoláním na alžírského premiéra Abdelmaleka Sellala.

"37 cizinců osmi různých národností bylo zabito při čtyřdenní krvavé epizodě," řekl premiér s tím, že navíc zahynul ještě jeden Alžířan. Několik kolik rukojmích bylo popraveno střelou do hlavy. Pět zahraničních pracovníků je ale stále nezvěstných.

Podle Abdelmaleka Sellala obsadilo plynárenský závod na jihovýchodě země 32 ozbrojenců, kteří přišli ze severního Mali. Pocházeli ale z Alžírska, Kanady, Egypta, Tuniska, Mauretánie a Mali a byli členy skupiny vůdce Muchtára Belmuchtára. Ten je zakladatele Al Káidy v zemích Maghrebu.

Islamisté drželi stovky rukojmích, kteří pracovali v závodě. "Celkem 29 únosců bylo při zásahu zabito a tři další se podařilo zadržet," uvedl alžírský premiér.

Britská BBC však zmiňuje nepoměrně větší čísla. Při zásahu alžírských sil na jihovýchodě Alžírska údajně přišlo o život nejméně 48 rukojmích. Dosavadní zprávy přitom hovořily o smrti "jen" 23 rukojmích. Bezpečnostní síly však při prohledávání komplexu prý našly dalších 25 mrtvých těl.

Nejvíce mrtvých zatím hlásí Japonsko, které při útoku radikálů přišlo o sedm svých občanů. Tři další se pohřešují.

Francie vstoupila do konfliktu v Mali 11. ledna. Dnes tam má asi 2000 vojáků a dalších 500 má ještě přijet. Později chce operaci předat západoafrickým jednotkám, které mají čítat 5500 mužů. Cílem je vytlačit islámské radikály ze severu maliského území, jež obsadili od loňska.

Související

Uprchlíci

Další zeď mezi státy: Maroko je na ostří nože s Alžírskem

Rabat - Zdí a různých překážek mezi státy přibývá. Najdeme je mezi USA a Mexikem, mezi KLDR a Jižní Koreou a také mezi muslimskými státy. Například Maroko staví na své východní hranici s Alžírskem 100 kilometrů dlouhý plot, který má zabránit pašování drog a paliva.

Více souvisejících

alžír Mali Terorismus

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy