Česko a Alžírsko jsou spojenci na poli obrany, Stropnický si smlouvu pochvaluje

Praha - Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) včera během návštěvy Alžírska podepsal mezivládní dohodu o spolupráci v oblasti obrany. Za druhou stranu dokument stvrdil náměstek ministra obrany Ahmad Gaíd Saláh.

Smlouva vytváří předpoklady pro rozvoj bilaterální vojenské spolupráce, například v oblasti výcviku a vzdělávání, výzkumu a vývoje či v oblasti boje proti terorismu, uvedlo české ministerstvo na svém webu.

Dohoda platí deset let, poté se prodlužuje automaticky každý rok, pokud ji některá ze smluvních stran nevypoví. Na základě dohody lze následně sjednávat memoranda o spolupráci v konkrétních oblastech.

"Alžírsko je pro nás zásadním partnerem v tomto regionu. Je to země demokratická, teroristické útoky se jí vyhýbají. Podíváte-li se kolem, je to ostrov stability," uvedl Stropnický.

Dohoda zároveň vytváří předpoklady pro partnerství v oblasti obranného průmyslu. Alžírsko má podle ministerstva obrany nejvyšší obranný rozpočet z afrických zemí, což představuje příležitost pro české firmy. Mimo jiné alžírská armáda využívá české letouny L-39.

"Ačkoli arabské jaro začalo na přelomu let 2010 a 2011 přímo za alžírskými východními hranicemi a nepokoje se rychle přelily i do Alžírska, režim prezidenta Butefliky dokázal i přes řadu pouličních bouří a sérii sebeupálení revoluci odolat. To se mu povedlo za pomoci kombinace zintenzivnění různých sociálních programů, například důležitého snížení cen základních potravin, jež se původně staly jedním z přímých spouštěčů protestů, a vysoce efektivních selektivních zásahů bezpečnostních sil, které se vyvarovaly rozsáhlého násilí vůči civilistům," uvedl rpo Natoaktual.cz Jan Daniel z Institutu politologických studií FSV UK.

"Do zklidňování obyvatelstva se zapojili i režimu loajální kazatelé, kteří dokonce vydali fatwu prohlašující sebeupálení za neislámské. Režim také hned v únoru 2011 zrušil devatenáct let trvající výjimečný stav a přislíbil omezené politické reformy. V průběhu roku 2011 se tak situace postupně do jisté míry uklidnila, k čemuž nejspíše přispěl i nárůst výdajů na různé infrastrukturní a další veřejné projekty o více než padesát procent," dodal.

Související

Martin Stropnický

Stropnický chyboval a uznal to, uvedl Lipavský. Věc považuje za vyřešenou

Velvyslanec České republiky v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací k poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény Žarko Jovanovič. Ve vyjádření, které ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake, to uvedl ministr Jan Lipavský (Piráti). Stropnický podle něj chybu uznal, nebude se opakovat. Lipavský považuje věc za vyřešenou.

Více souvisejících

Martin Stropnický alžír Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 49 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy