Atentát na Ahmadínežáda! Syřan zaútočil v Káhiře na diktátora

Káhira - Ochranka íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda musela zasáhnout, když se jeden Syřan snažil prezidenta trefit botou při jeho úterní návštěvě káhirské mešity. Nespokojený Syřan na Ahmadínežáda volal, že je to on, kdo zničil Sýrii. Incident je zaznamenán na videu, které zveřejnila turecká agentura Anadolu.

Ochranka Syřana rychle vyvedla z místa, Ahmadínežád nakonec od návštěvy mešity ve staré Káhiře upustil. Po pokusu zaútočit na prezidentovu delegaci byli zatčeni další čtyři lidé. Úder botou je v muslimském světě považován za urážku. Roku 2008 irácký novinář Muntadar Zajdí na tiskové konferenci v Bagdádu takto napadl tehdejšího amerického prezidenta George Bushe, který stačil uhnout. Zajdí byl sice odsouzen, ale muslimové ho považují za hrdinu.Ahmadínežád je v Egyptě poprvé od roku 1979, kdy Egypt podepsal s Izraelem jako první arabská země mírovou smlouvu a v Íránu se po islámské revoluci změnil režim. Zúčastní se 12. summitu zemí Organizace islámské spolupráce (OIC), který bude trvat do čtvrtka.V úterý se Ahmadínežád, který stojí v čele šíitské velmoci, vydal do střediska sunnitského islámu, na univerzitu Al-Azhar. Ačkoli se egyptské úřady snaží zklidnit kritiky Ahmadínežádovy návštěvy slovy, že hosta je třeba respektovat, radikální muslimové se snažili vstup do Al-Azharu zablokovat. Někteří nesli transparenty s výzvami, aby Egypt vztahy s Íránem nerozšiřoval, ale naopak zpřísnil.Zejména salafisté, tedy vyznavači víry v pospolitost pravověrných muslimů, v níž hlavní slovo budou mít Arabové, žádali, aby byl Ahmadínežádovi zakázán vstup do mešit. Požadovali také, aby byl Ahmadínežád přinucen vyslovit se k údajnému pronásledování sunnitů v Íránu a také k podpoře, již Teherán poskytuje vládě v Damašku.

Související

Izraelská armáda, ilustrační fotografie. Komentář

Válka mezi Íránem a Izraelem je na spadnutí. Přestože dříve měli společného nepřítele

Hrozí válka mezi Izraelem a Íránem. Konflikt, který by uvedl celý blízkovýchodní region do šoku, má kořeny v 90. letech minulého století. Poměrně překvapivé je, že když se v 80. letech Írán s Irákem pustili do vzájemné války, Izrael stál na straně Teheránu a poslal mu vojenskou pomoc za desítky milionů dolarů. Situace se ale změnila především se spuštěním íránského jaderného programu. Zatímco Izraelci opakovaně likvidují přední íránské vědce a ozbrojené milice v arabských zemích, Íránci hrozí židovskému státu absolutním zničením a označují jej za „rakovinu regionu“.
Írán se připravuje na oslavy výročí islámské republiky.

Většina Íránců kritizujících současný režim by návrat před rok 1979 nechtěla, uvádí Horčička

Uplynulo 45 let od oficiálního zrušení monarchie v Íránu, čímž byla završena islámská revoluce vedená duchovním Rúholláhem Chomejním. Následný proces islamizace země postupoval velmi rychle a její ráz proměnil během několika málo let, uvádí Matouš Horčička v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na Blízký východ působící v Asociaci pro mezinárodní otázky v té souvislosti upozorňuje, že svržená vláda šáha Muhammada Rezy Pahlavího svou prozápadní a sekulární orientací neodrážela postoje velké části íránské společnosti, která byla tradičně a nábožensky laděná. Dále vysvětlil například to, proč uchopení moci Chomejním představovalo logické vyústění tehdejších událostí nebo jaké jsou nástroje, kterými z revoluce vzešlý systém udržuje v zemi dlouhá desetiletí status quo.

Více souvisejících

Mahmúd Ahmadínežád Sýrie

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy