VIDEO: V Alžírsku se zřítilo letadlo s vojáky, přes sto mrtvých

Alžír - Ve východním Alžírsku dnes havaroval vojenský dopravní letoun se 103 lidmi na palubě. Tamní rozhlas oznámil, že nejméně jedna osoba nehodu přežila. Letoun se zřítil v hornaté a špatně přístupné oblasti provincie Umm al-Búaghí ve vzdálenosti asi 500 kilometrů východně od hlavního města Alžíru a jihovýchodně od města Constantine. Příčinou je podle rozhlasu špatné počasí.

"Našli jsme přeživšího a pátráme dál," řekl plukovník Faríd Nišád, jehož citovala agentura AFP. Letoun podle očitých svědků narazil do hornatého terénu.

Na palubě stroje Hercules C-130 bylo 99 pasažérů a čtyřčlenná posádka. Letadlo zajišťovalo spojení mezi saharským Tamanrasetem a Constantine. V oblasti Umm al-Búaghí panuje několik dní špatné počasí s nárazovým větrem, stroj se zřítil během přistávacího manévru.

Letadlo C-130 Hercules je schopno operovat i z nerovných a nepříliš upravených ploch a hlavní roli hraje i při transportu výsadků vojsk a materiálu do nepřátelských teritorií.

Základní návrh tohoto letounu byl tak prozíravý, že dnes vyráběné modely se od prvních liší zvnějšku jen velmi málo. Ve službě je už přes čtyři desetiletí - prvním byl model C-130A se čtyřmi turbovrtulovými motory Allison T-56-A-1. Prototyp YC-130 poprvé vzlétl 23. srpna 1954 a mezi jeho přednosti patřila zadní sklopná nákladová rampa pro usnadnění nakládání objemných předmětů a pro zajištění co nejmenšího rozptylu vzdušných výsadků.

Nosnost byla 11 340 kg nebo 92 vojáků nebo 64 parašutistů. Dalším znakem tohoto letounu byl robustní mnohokolový podvozek, jehož hlavní jednotky se zatahují do gondol na trupu a jehož výška je taková, že úroveň podlahy je v úrovni korby nákladního vozu, a hornokřídlá koncepce s konstrukcí křídla nezasahující do nákladového prostoru.

Související

Záběr zachycující zřícení letounu Il-76.

Tvrdíte, že na palubě letadla byli Ukrajinci? Tak nám je vydejte, vyzval Kyjev Moskvu. Rusko odmítá

Ukrajina opakovaně vyzvala Rusko, aby vydalo těla ukrajinských válečných zajatců, kteří podle tvrzení ruských úřadů zahynuli 24. ledna při havárii ruského vojenského letadla. Prohlásil to podle agentury Interfax představitel hlavní správy ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. Rusko ale s vydáním těl nesouhlasí a podle médií tvrdí, že žádnou žádost nedostalo.

Více souvisejících

Letecké nehody alžír

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy