V Brazílii našli nového dinosaura

Brasília - Na jihu Brazílie se našly fosílie téměř 50 exemplářů dosud neznámého druhu okřídlených ptakoještěrů. Pozůstatky pterosaurů se nacházejí na všech kontinentech, ale dosud šlo vždy o nálezy jen několika málo fosílií. Tento nález vědcům vyrazil dech.

 V Brazílii se ale teď podařilo nalézt stovky fosílií patřících nejméně 47, ale spíše více, jedincům stejného druhu na jediném místě, což je rarita. Zároveň jde také o dosud nejjižnější doložený výskyt pterosaurů na světě. Objevitelé pojmenovali tento dosud neznámý druh Caiuajara dobruskii.

Rozpětí křídel u jedinců z této lokality se pohybovalo od 65 centimetrů do 2,35 metru. Zvláště nápadným znakem tohoto druhu je výrazný kostní hřeben na hlavě. 

Tito pterosauři žili patrně v oáze uprostřed pouště nedaleko dnešního města Cruzeiro do Oeste v jihobrazilském státě Paraná, fosílie se našly na území 20 metrů čtverečních. Po smrti ostatky ptakoještěrů spláchla voda, překryly je sedimenty a posléze zkameněly. 

Související

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

Více souvisejících

Brazílie Dinosauři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy