Zázrak? Osmiletému chlapci transplantovali lékaři obě ruce +VIDEO

Washington - Osmiletý Američan Zion Harvey podstoupil velmi komplikovanou operaci, při níž mu byly transplantovány obě ruce. Hoch o ně přišel kvůli infekci.

Ve čtyřech letech musel malý Zion rovněž absolvovat transplantaci ledvin, novou ledvinu mu poskytla jeho matka.

Chlapec se bez části paží naučil jíst předloktím, dokonce i psal a hrál videohry. Nyní uvedl, že už se těší, až si bude moci rukama házet míčem. "Nejdříve to bylo divné, ale pak už dobré," popsal Zion probuzení s novýma rukama.

Zdroj: YouTube

Na desetihodinové operaci se podílel tým 40 lékařů, sester a dalšího personálu a odborníků z plastické chirurgie, ortopedie, anesteziologie a radiologie.

"Když Zion po infekci podstoupil transplantaci ledvin, stal se kandidátem i na tuto operaci, protože už v té době bral imunosupresivní léky," řekl lékař Benjamin Chang.

První úspěšná transplantace horní končetiny byla provedena v roce 1998 v Lyonu. Týmy chirurgů ze čtyř zemí tehdy 14 hodin operovali Novozélanďana Clinta Hallama, který přišel o pravou ruku při nehodě s cirkulárkou. Po třech letech ale Hallam prohlásil, že se s novou rukou, která pocházela od motocyklisty, který zemřel při nehodě, nedokázal sžít a požádal o její opětovné odstranění.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace Zion Harvey (chlapec s transplantovanými rukami) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy