USA v koncích? Bývalý šéf CIA přišel se šíleným plánem

Washington – Šílený plán přednesl podle serveru Daily Beast bývalý šéf CIA David Petraeus. Podle něj by měla americká armáda v boji proti Islámskému státu spojit síly s radikály ze skupiny Al-Nusra, která je úzce navázána na teroristickou síť Al-Kaida.

Čtrnáct let po útoku Al-Kaidy na Světové obchodní centrum bývalý ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Petraeus navrhuje spojit síly s nepřítelem proti ještě většímu nepříteli. Bývalý agent by totiž rád v boji proti Islámskému státu oslovil umírněné bojovníky skupiny Al-Nusra ze Sýrie. Serveru Daily Beast to řekl člověk, který je s Petraeusem v kontaktu.

Bývalý velitel amerických sil v Iráku a Afghánistánu prý v „tichosti naléhá na americké představitele", aby zvážili spolupráci s umírněnými členy skupiny v Sýrii. Petraeus údajně prosazuje snahu „odštěpit méně extrémní bojovníky skupiny, kteří v Sýrii bojují proti Islámskému státu, a kteří se k radikálům přidali zejména kvůli snaze svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada".

Podle Christophera Harmera, staršího analytika projektu zabývajícího se bezpečností na Blízkém východě je tento krok přiznáním Petraeuse, že „snahy USA svrhnout a zničit Islámský stát, selhávají a nefungují". „Kdyby to tak nebylo, nemuseli bychom vyjednávat s těmito teroristickými skupinami," dodal. Taková strategie je podle něj zoufalá.

Nejmenovaný americký zpravodajský důstojník serveru uvedl, že přímé jednání s bojovníky skupiny Al-Nusra nejsou rozhodně na pořadu dne. Dodal ale také, že spolupráce s jinými frakcemi je sice obtížná, ale nemusí být nemožná.

Podle zpravodajců by bylo nevhodné pouhých let po útocích z 11. září spolupracovat se syrskou pobočkou Al-Kaidy. „To by byla příliš velká ironie," dodal zdroj. Úředníci také dodávají, že tento plán je „politicky toxický, téměř neuskutečnitelný a strategicky riskantní". Sám Petraeus tyto informace odmítl komentovat.

Al-Nusre je syrská vojenská organizace účastnící se občanské války v Sýrii, napojená na teroristickou organizaci Al-Káida, jejímž cílem je vytvoření islámského státu na území Sýrie. Dne 11. prosince 2012 skupinu Al-Nusra Spojené státy americké zařadily na seznam teroristických organizací, v květnu 2013 tak učinila i Rada bezpečnosti OSN.

Související

Ajmán Zavahrí

Al-Káida zveřejnila video. Má být namluvené Zavahrím, který je podle USA po smrti

Teroristická síť Al-Káida dnes zveřejnila 35minutové video, které údajně namluvil vůdce skupiny Ajmán Zavahrí. O něm se ale předpokládá, že byl zabit při americkém náletu v srpnu letošního roku. Podle agentury Reuters nahrávka není datovaná a nijak neukazuje na dobu, kdy mohla být pořízena. Samotný obsah nahrávky zatím není k dispozici.
Antony Blinken, americký ministr zahraničí

USA označily pákistánský Tálibán i Al-Káidu za globální teroristické skupiny

Spojené státy přidaly pákistánské odnože Al-Káidy a Tálibánu na speciální seznam globálních teroristických skupin a zpřísnily proti nim sankce, uvedla dnes agentura AP. Ministerstvo zahraničí vydalo rozhodnutí o rozšíření seznamu o pákistánské skupiny poté, co se v Pákistánu začalo stupňovat násilí po ukončení příměří mezi Islámábádem a pákistánským Tálibánem.

Více souvisejících

Al-Káida al-Nusra (an-Nusra) CIA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

včera

"Nejsilnější dokument ze všech." USA a Ukrajina uzavřou pakt o spolupráci

Ukrajina a Spojené státy chystají ještě bližší spolupráci na základě bilaterální bezpečnostní dohody, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tuto informaci přinesla agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy