Vzniká nový Islámský stát. Velké osvobození se blíží? Teroristé mají plán

New York - Vůdce teroristické organizace Al-Káida Ajmán Zawahiri má v úmyslu vytvořit v Sýrii novou bojovou frontu a spolu s frontou an-Nusrat vytvořit nové povstalecké hnutí. Uvedl to deník New York Times (NYT) s tím, že teroristé plánují osvobodit Jeruzalém.

Deník upozorňuje, že jde o zásadní posun v pozici al-Káidy i Fronty an-Nusrat, které dosud odmítaly přistoupit k vytvoření nezávislého "státu". Podle tajných služeb ale trvalá přítomnost v Sýrii teroristům poskytuje velkou šanci ocitnout se "na dostřel" k Evropě. Mohou se také aktivně věnovat náboru nových sil v Iráku, Turecku, Jordánsku i Libanonu.

List tvrdí, že s cílem vytvořit si v Sýrii nový "stát" vyslala al-Kajdá do země více než desítku svých nejspolehlivějších a nejlépe připravených bojovníků. Část vedení Fronty an-Nusrat je ale proti načasování a nesouhlasí s ním ani povstalci bojující na straně Fronty proti armádě prezidenta Bašára Asada. Obávají se, že tento krok povede k dalšímu štěpení sil.

Vzniku nového "státu" se obává i americký analytik Charles Lister. Tvrdí, že působení Al-Káidy v Sýrii by mohla posílit její hrozbu v celosvětovém měřítku. Podle časopisu Foreign Policy se bude Al-Káida prezentovat jako inteligentní, metodické a vytrvalé džihádistické hnutí, které si - na rozdíl od Islámského státu - zvolilo strategii více sladěnou s životem běžných sunnitů.Lister.

Al-Káida i Islámský stát přitom mají stejný cíl, chtějí vytvořit nový stát, ale jejich taktika se liší. Zatímco IS rychle ovládl část území Iráku a Sýrie a nastolil tam svůj řád, Front an-Nusrat velmi trpělivě posiluje svůj vliv v oblastech, které chce ovládat. Vedení se má ujmout podle CNN jeden ze synů zlikvidovaného vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. 

CNN také uvedla, že "cesta do Palestiny vede přes Sýrii, která se stala zemí džihádu". Nepopírá tak záměr radikálních islamistů "konsolidovat" novou generaci al-Káidy.

Vůdce Al-Káidy přitom nedávno označil Islámský stát za "extrémisty". Zavahrí také zdůraznil ideologický rozdíl mezi svou organizací a Islámským státem, jehož postupy jsou pro něj příliš radikální. Své rivaly označil i za "odpadlíky" a předpověděl, že jejich víra a metody dosavadní stoupence ztratí.

Fronta An-Nusra, která je odnoží Al-Káidy, a Islámský stát jsou nyní nejmocnějšími skupinami, které v Sýrii bojují proti vládě prezidenta Bašára Asada a občas i mezi sebou. An-Nusra je součástí aliance Džajš al-Fatah (Armáda dobytí), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. V lednu se An-Nusra neúspěšně snažila přesvědčit ostatní islamistické frakce ke spojení do jedné skupiny.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Al-Káida al-Nusra (an-Nusra)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy