Používat soukromý e-mail poradil Clintonové republikán Powell, dokazují dokumenty FBI

Washington - Dokumenty, které FBI předala Kongresu, dokazují, že používat soukromý e-mail pro rozesílání služební pošty poradil Hillary Clintonové někdejší republikánský ministr zahraničí Colin Powell.

Demokratická kandidátka na post prezidentky je kvůli zacházení se služebními e-maily vystavena tvrdé kritice republikánů. Podle nich nelze vyloučit, že bývalá ministryně zahraničí posílala nechráněnou cestou i tajné informace.

Powell, který řídil americkou diplomacii ve vládě George Bushe mladšího, podle newyorského deníku poradil využití soukromého e-mailového účtu Clintonové na společné večeři. Upozornil přitom, že touto cestou lze rozesílat jen informace, které nepodléhají utajení. Sama Clintonová navíc prý v roce 2009 e-mailem požádala Powella, aby ji se svým systémem rozesílání elektronické pošty seznámil.

Psali jsme:
FBI předala Kongresu dokumenty z aféry Clintonové, demokraty děsí únik informací
 

Powellův mluvčí v prohlášení uvedl, že bývalý ministr si večeři s Clintonovou nepamatuje. "Napsal ministryni Clintonové, jak využívá svůj soukromý účet AOL pro rozesílání neutajovaných e-mailů, a jak to výrazně zlepšilo komunikaci v rámci ministerstva zahraničí," uvedl Powellův mluvčí. V té době to podle něj ani jinak nešlo, protože ministerstvo v roce 2001 nemělo vlastní server pro rozesílání běžné pošty.

AOL (America Online) byla ve své době hojně využívaná e-mailová služba. Pro rozesílání tajných informací Powell používal zabezpečený server.

Související

Bill Clinton Rozhovor

Od Clintonova impeachmentu uplynulo 25 let. Aféra Lewinská vypukla spíše náhodou, naznačuje Pondělíček

Uplynulo čtvrtstoletí od začátku neúspěšného pokusu o odvolání amerického prezidenta Billa Clintona z úřadu. Impeachment zahájený 7. ledna 1999 vyvolalo odhalení Clintonova poměru s někdejší stážistkou v Bílém domě, Monikou Lewinskou. V jistém smyslu se jednalo spíše o náhodu, Clinton byl totiž původně vyšetřován kvůli údajným machinacím v aféře Whitewater, kterou opoziční Republikánská strana prezentovala jako druhý Watergate, vysvětluje Jiří Pondělíček. Historik a amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že i z tohoto důvodu se lhaní o mimomanželském vztahu rázem jevilo jako slabý důvod k sesazení hlavy státu, a tak celá situace namísto demokrata Clintona nakonec poškodila spíše republikány.

Více souvisejících

Hillary Clintonová Colin Powell USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy