Kerry obhajoval rezoluci OSN kritizující Izrael, Netanjahu je pobouřen

Washington - Americký ministr zahraničí John Kerry obhajuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Ta požaduje po Izraeli, aby přestal s výstavbou osad na palestinských územích.

Podle něho se tak zachovává možnost mírového "řešení dvou států", tedy vzniku samostatného palestinského státu vedle stávajícího izraelského.

Už současná situace mezi Izraelci a Palestinci podle Kerryho neumožňuje vznik palestinského státu a naopak nahrává věčné okupaci palestinských území Izraelem. Americký šéfdiplomat v této souvislosti varoval před národnostní segregací a nerovností mezi Židy a Palestinci.

Spojené státy umožnily schválení rezoluce Rady bezpečnosti OSN tím, že se zdržely hlasování, a to v souladu se svými hodnotami tak, jak činily i předcházející americké vlády, uvedl také Kerry v projevu, ve kterém zhodnotil dosavadní vývoj izraelsko-palestinského mírového procesu.

"To je to, co obhajujeme: budoucnost Izraele jako židovského a demokratického státu žijícího v míru a bezpečí po boku svých sousedů," řekl Kerry. "Je-li volbou jen jeden stát, pak Izrael může být buď židovský nebo demokratický, ale nemůže být zároveň obojí, a nikdy nebude opravdu žít v míru," řekl Kerry v projevu.

Kerry rovněž řekl, že by Jeruzalém měl být hlavním městem obou sousedících států, čímž podpořil palestinskou představu o mírovém vyrovnání. Zatímco Palestinci chtějí udělat metropoli z východního Jeruzaléma, Izrael se o město nechce dělit.

Podle agentury AP se šéf americké diplomacie také snažil ukázat, že se nezaměřuje výhradně jen na pohřešky Izraele. Poukázal na opakující se podněcování k násilí ze strany palestinských politiků a zmínil se o židovských obavách z rychleji rostoucí arabské populace, která může výhledově udělat z Židů menšinu v Izraeli. Vznik samostatného palestinského státu by tak právě bylo řešením.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes kritizoval projev amerického ministra zahraničí k vývoji izraelsko-palestinského mírového procesu a označil ho za neobjektivní. Kerry podle něj nepochopil kořeny izraelsko-palestinského konfliktu: je to prý to, že Palestinci odmítají existenci Izraele v jakýchkoli hranicích. Netanjahu také obvinil Kerryho z toho, že je "posedlý" otázkou židovských osad.

Podle prohlášení, které vydala kancelář izraelského premiéra, Kerry ve své řeči překrucoval fakta v neprospěch Izraele, podobně jako text rezoluce Rady bezpečnosti OSN z minulého týdne, která vyzvala židovský stát k zastavení výstavby židovských osad na okupovaných palestinských územích.

Související

Více souvisejících

John Kerry Izrael palestina

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 35 minutami

před 40 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy