Američanům dochází trpělivost: Ke Koreji míří flotila válečných lodí

Washington - Jižně od Korejského poloostrova zahájilo společné vojenské manévry s japonským námořnictvem seskupení amerických bojových plavidel v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson.

Seskupení amerických bojových plavidel v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson v neděli ve Filipínském moři jižně od Korejského poloostrova zahájilo společné vojenské manévry s japonským námořnictvem. Oznámilo to velení amerického vojenského loďstva. Z japonské strany se cvičení účastní dva křižníky. Severní Korea pohrozila, že je připravena americké plavidlo potopit.

Podle amerického velení jde o "obvyklé" manévry, které mají prověřit obranné činnosti loďstva a jeho manévrovací zdatnost. Od počátku roku, kdy skupina lodí vedená USS Carl Vinson vyplula z amerického San Diega, se zapojila do tří společných vojenských cvičení s Japonskem. Poslední z nich se uskutečnilo v březnu.

Americké velení uvedlo, že nynější manévry se konají během plavby námořního seskupení na sever do západního Tichomoří. Minulý týden Bílý dům oznámil, že vyslal "válečné loďstvo" jako varování Severní Koreji za její jaderné a raketové testy.

Letadlová loď USS Carl Vinson se v minulých dnes zapojila i do společného cvičení s australskou armádou, které předčasně ukončila, aby se mohla vydat na sever.

"Naše revoluční síly jsou v bojové připravenosti potopit americkou letadlovou loď s jaderným pohonem jediným úderem," uvedl oficiální list severokorejské komunistické strany Rodong Sinmun.

List přirovnal americkou loď ke "strašnému zvířeti" a zdůraznil, že zásah proti němu by byl skutečnou ukázkou severokorejské vojenské síly. Noviny komentář otiskly na třetí straně. První dvě strany se věnovaly návštěvě severokorejského vůdce Kim Čong-una na prasečí farmě.

Před několika dny Rodong Sinmun pohrozil Spojeným státům mocným odstrašujícím útokem, který "promění americkou pevninu v popel".

Související

Lodní doprava, ilustrační fotografie.

Húsiové zasáhli americkou nákladní loď. Ke dnu ji však neposlali

Húsiové se v pondělí přihlásili k útoku na americkou nákladní loď v Adenském zálivu. Mluvčí jemenských povstalců podporovaných Íránem uvedl, že při vojenské operaci byly použity vhodné protilodní rakety. Plavidlo se každopádně útočníkům potopit nepodařilo. 

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. Navy) Japonská armáda Severní Korea (KLDR) USS Carl Vinson

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy