Putin, šéf FBI, Wikileaks. Clintonová našla viníky volební porážky, neušetřila ani Trumpa

New York - Hillary Clintonová v úterý vystoupila na světovém ženském fóru v New Yorku. Zkritizovala šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a shrnula faktory, které vedly k jejímu neúspěchu v prezidentských volbách v listopadu 2016.

Clintonová současného prezidenta kritizovala za přílišné používání twitteru či za jeho přístup k řešení severokorejské krize, kde oznamuje nečekané kroky, na jejichž přípravě by podle ní měl více spolupracovat s Čínou, Japonskem nebo Jižní Koreou. "Znovu se stávám aktivistkou - a součástí (hnutí) odporu," naznačila Clintonová, že proti Trumpovi hodlá vystupovat i v budoucnu.

"Kdyby byly volby 27. října, byla bych teď vaší prezidentkou," řekla Clintonová během rozhovoru, který s ní vedla reportérka televize CNN Christiane Amanpourová.

Clintonová tak narážela na sled okolností, které pro ni byly nepříznivé a které se promítly do kampaně těsně před volebním datem 8. listopadu. Byl to podle ní dopis šéfa FBI z 28. října, v němž oznamoval zákonodárcům, že je stále vyšetřována v kauze používání soukromého e-mailového serveru ve funkci ministryně zahraničí.

Stejně tak se podle Clintonové na její prohře podepsala organizace WikiLeaks, která zveřejňovala informace z ukradených e-mailů šéfa její kampaně Johna Podesty, které podle amerických tajných služeb odcizili ruští hackeři.

Clintonová neodmítla osobní odpovědnost za svou prohru, část viny ale podle ní má i ruský prezident Vladimir Putin, který se podle tajných služeb snažil kampaň ovlivnit v Trumpův prospěch. "Šéf FBI Comey bylo to nejlepší, co se Hillary Clintonové kdy přihodilo, neboť jí dal omluvenku na mnoho špatných skutků! Vymyšlená historka Trump/Rusko je výmluvou, kterou demokraté zdůvodňují prohrané volby. Nevedl Trump prostě jen skvělou kampaň?" napsal na twitteru nynější prezident Trump.

Související

Bill Clinton Rozhovor

Od Clintonova impeachmentu uplynulo 25 let. Aféra Lewinská vypukla spíše náhodou, naznačuje Pondělíček

Uplynulo čtvrtstoletí od začátku neúspěšného pokusu o odvolání amerického prezidenta Billa Clintona z úřadu. Impeachment zahájený 7. ledna 1999 vyvolalo odhalení Clintonova poměru s někdejší stážistkou v Bílém domě, Monikou Lewinskou. V jistém smyslu se jednalo spíše o náhodu, Clinton byl totiž původně vyšetřován kvůli údajným machinacím v aféře Whitewater, kterou opoziční Republikánská strana prezentovala jako druhý Watergate, vysvětluje Jiří Pondělíček. Historik a amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že i z tohoto důvodu se lhaní o mimomanželském vztahu rázem jevilo jako slabý důvod k sesazení hlavy státu, a tak celá situace namísto demokrata Clintona nakonec poškodila spíše republikány.

Více souvisejících

Hillary Clintonová Donald Trump Volby USA FBI Wikileaks Vladimír Putin USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 20 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 27 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zelenskyj: Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti rozšiřuje frontovou linii. Nesmíme podlehnout

Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti rozšiřuje frontovou linii na východě Ukrajiny. Uvedl to v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který poukázal na probíhající boje ve více částech země. Informuje o tom agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy