Léčba rakoviny, nebo hrozba? Nová technologie může světu přinést extrémně efektivní biologické zbraně

Rozdělení atomu přineslo lidstvu jadernou energii a jaderné zbraně. Léčba rakoviny by mohla mít stejný potenciál pro to, aby se lidstvo dostalo k novým výšinám - nebo děsivým hloubkám., varuje americký odborník John Sotos. Podle něj může léčba, která je vyvíjena na rakovinu, způsobit lidstvu velké problémy.

Podle Johna Sotose, vedoucího lékaře společnosti Intel, mohou stejné technologie, které by nám mohly umožnit porazit navždy nemoci, také přinést možnost přizpůsobit nemoci jednotlivcům, rodinám nebo dokonce celým rasám a umožnit tak doslova přepsání lidského genomů za pochodu.

Sotos, který se proslavil například tím, že šest let pracoval jako konzultant pro seriál Doktor House, tvrdí, že případný úspěch amerického vládního programu zaměřeného na hledání léčby rakoviny založené na vakcínách, by nutně otevřel cestu k biologickým zbraním nepředstavitelného ničivého potenciálu, cituje jeho slova deník The Guardian.

„Důvodem, proč jste o biologických zbraních moc neslyšeli, je, že informace o nich podléhají přísným omezením, což je potenciál jejich růst," řekl Sotos. Pro útočníka je těžké používat choroby upravené jako zbraň, protože se rozšiřují také mimo jejich počáteční distribuční území. Jinými slovy - zničte sousední zemi a také zničíte svou vlastní.

Ale Sotos tvrdí, že nový program USA „bude zahrnovat nové technologie pro manipulaci s DNA, protože rakovina je onemocnění DNA“. A stejné perfektní cílení, které technologii umožní napadnout pouze rakovinné buňky v těle, také změní potenciál pro útočení biologickými zbraněmi.

Sotos varuje, že pokud bude možné vytvořit léčbu, která bude omezena pouze na útok na buňky s genetickou predispozicí pro rakovinu, bude možné také vytvořit biologické zbraně, které mohou být určeny pouze na útok na konkrétní jedince s určitou genetickou výbavou – tedy třeba na osoby určitého původu nebo pohlaví.

Technologie, před kterou lékař varuje, ještě neexistuje, ačkoli řada lékařských pokusů už ukazuje potenciál takového druhu biohackingu. Sotos tvrdí, že konečné vylepšení této technologie je nakonec nevyhnutelné. „Budou tu tisíce lidí, kteří budou v suterénech nemocnic pracovat s tímto druhem genetické manipulace,“ varuje.

Přiměřený útok však podle něj neznamená pouze masové úmrtí. „Existuje něco horší než umírání," řekl Sotos. „A já to nazývám peklem."

„Co například, když některé skupiny doslova přepíší lidskou DNA, aby bylo nemožné žít život proti jejich krédu? Například když militantní vegani budou chtít ukončit konzumaci masa - pro to existuje konkrétní gen. Nebo si představte, že radikální misogynové si budou chtít vynutit zahalování všech žen - existuje gen pro nesnášenlivost slunečního světla. A fakt, že existují geny týkající se pohlaví, je již dlouho znám,“ uvádí několik příkladů.

Útoky by podle něj mohly být prováděny také na individuální úrovni: bude možné se zaměřit na veřejné postavy a ukrást jejich genetický kód, nebo například bude možné zaměřit se na celou rodinu tím, že někdo sekvenuje geny někoho, kdo je s ní úzce příbuzný. A útoky by mohly být také velmi delikátní - Sotos zmiňuje geny pro neúnosný průjem, velký přírůstek hmotnosti, celkovou plešatost nebo intenzivní rybí tělový zápach.

Sotos samozřejmě mluví o nejhorším možném, a pro mnohé také příliš extrémním, scénáři. Další vědci jej kritizují za to, že odvrací pozornost od skutečných problémů současnosti. „Vytváření šumu a poplachů tímto způsobem nepomáhá zachraňovat životy," vysvětlil DJ Patil, bývalý šéf biometrického výzkumu Úřadu pro vědu a technologii USA. „Riziko je opravdu malé. Je opravdu těžké něco takového masově vyrábět. Skutečné riziko, na které bychom se měli zaměřit, je TBC a pandemie odolné vůči lékům,“ dodal lékař.

Související

Princezna Kate oznámila, že má rakovinu.

Britská princezna Kate má rakovinu

Princezna Kate v pátek po mnoha spekulacích prozradila, jaký je její zdravotní stav. Manželka následníka trůnu ve videu, které zveřejnila na sociální síti, oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu. Princezna z Walesu podstupuje chemoterapii. 

Více souvisejících

rakovina USA (Spojené státy americké) biologické zbraně

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy