Uprchlá prokurátorka slíbila důkazy o zkorumpovanosti Madura

Caracas - Sesazená venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová odcestovala z Kolumbie do Brazílie, kde hodlá zveřejnit důkazy o zkorumpovanosti venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Ten se brání a chce požádat Interpol, aby na Ortegovou vydal mezinárodní zatykač.

Ortegová se ve středu v Brazílii plánuje zúčastnit zasedání jihoamerického sdružení volného obchodu Mercosur. U příležitosti této akce slíbila odhalit informace o zkorumpovanosti Madura a jeho spojenců, napsala agentura AP.

Prokurátorka s manželem Germánem Ferrerem přiletěli v pátek do Bogoty soukromým letadlem z karibského ostrova Aruby. Tam předtím tajně připluli lodí. K útěku se rozhodli poté, co venezuelské úřady Ferrera obvinily z vedení rozsáhlé korupční sítě a nařídily jeho zatčení.

Ferrer i Ortegová původně socialistu Madura podporovali, ale nedávno se přidali k jeho kritikům.

Ortegová tvrdí, že o funkci přišla kvůli snaze Madura zarazit vyšetřování, které by odhalilo, že přijal úplatek ve výši téměř sta milionů dolarů (2,2 miliardy korun) od brazilské společnosti Odebrecht.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro Luisa Ortegová Brazílie Korupce

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy