Kolumbijská gerila ELN zabila zajatého Rusa

Bogotá - Kolumbijská povstalecká organizace Vojsko národního osvobození (ELN) v dubnu zabila rukojmí z Ruska, čin přiznala až nyní. Arsen Voskanjan byl unesen loni v listopadu.

Velitel ELN zvaný Yerson v ojedinělém rozhovoru s agenturou Reuters prohlásil, že výkupné z únosů je nezbytné pro udržení bojovníků ELN v poli a že mírová dohoda nebude možná bez státní finanční podpory na jejich stravu a oblečení.

Arsen Voskanjan  podle ELN v džungli severozápadního departmentu Chocó sbíral ohrožené jedovaté žáby, které chtěl propašovat do ciziny.

Voskanjan byl prý zastřelen poté, co přivedl k výbuchu ruční granát, načež se pokusil utéci uprchnout.

ELN nyní jedná s vládou o míru v ekvádorské metropoli Quito. ELN se však dosud nevzdala unášení lidí a násilí, což dohodu prakticky znemožňuje. Podle Reuters čítá dnes ELN asi 2000 bojovníků.

Související

Terorismus

Masakr v Bogotě: Útok na akademii byl dle válečného práva, tvrdí rebelové ELN

Kolumbijská povstalecká organizace Vojsko národního osvobození (ELN) dnes označila čtvrteční bombový útok na policejní akademii v Bogotě za legitimní válečný čin. Prezidenta Ivána Duqueho vyzvala, aby se zapojil do mírového vyjednávání, uvedla agentura Reuters. Čtvrteční incident si vyžádal 21 obětí na životech, desítky dalších byly zraněny.
Terorismus

Teror v Bogotě: Výbuch auta zabil 20 kadetů, útok spáchal člen povstalců ELN

Čtvrteční útok na policejní akademii v kolumbijské metropoli Bogotě, při němž zemřelo 20 mladých kadetů a 68 lidí bylo zraněno, spáchal člen povstalecké organizace Vojsko národního osvobození (ELN). I on při útoku zemřel. Oznámil to dnes kolumbijský ministr obrany Guillermo Botero na tiskové konferenci. Uvedl také, že všechny oběti byli studenti akademie ve věku od 17 do 22 let.

Více souvisejících

ELN (kolumbijští povstalci) Kolumbie únos / rukojmí zbraně

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 24 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy