USA se chystají na jadernou válku. Bombardéry budou poprvé od studené války v permanentní pohotovosti

Washington - Jaderné bombardéry B-52 přejdou do režimu nepřetržité pohotovosti. Budou tak schopny na rozkaz prakticky kdykoliv vyletět a svrhnout atomové zbraně na Severní Koreu. Letectvo spojených států k tomuto kroku přistoupilo poprvé od konce studené války v roce 1991. Uvedla to televize Fox News.

Televize s odkazem na server DefenseOne uvedla, že bombardéry B-52 budou poprvé od konce studené války připraveny z minuty na minutu odstartovat a zasypat Severní Koreu jadernými bombami.

Podle serveru to v praxi znamená, že se odletové dráhy amerických vojenských leteckých základen zaplní bombardéry, které budou osazené atomovými bombami. Pokud obdrží armáda pokyn zaútočit, do letadel se přesunou piloti, kteří zaútočí na předem vytipovaná místa.

"Je to další krok k tomu, abychom ukázali, že jsme připraveni," cituje server náčelníka leteckého štábu, generála Davida Goldfeina. Podle něj nelze na tento krok pohlížet jako na předzvěst nějaké konkrétní události. Spojené státy tím ale prý chtějí ukázat, že chápou realitu a situaci, v níž se svět ocitl, a jsou na ni připravené.

Podle Goldfeina přijde rozkaz k zahájení pohotovostního stavu každou chvíli a čeká se pouze na udělení pokynu. Ten musí vydat velitel amerického strategického velitelství, generál John Hyten, nebo velitel severního velitelství USA, generál Lori Robinson. Pokyn může přijít od obou z nich, STRATCOM má totiž na starosti armádní jaderné síly a NORTHCOM obranu Severní Ameriky.

Povolání bombardérů B-52 do stavu pohotovosti je jen jedním z mnoha rozhodnutí, kterým letectvo čelí v posledních dnech. Americká armáda reaguje na měnící se geopolitické prostředí, a zejména na rychle se rozvíjející jaderný arzenál Severní Koreje. 

Podle Goldfeina by ale měla armáda více přemýšlet o nových způsobech využití jaderných zbraní jak v případě zastrašování, tak v boji. "Už nežijeme v bipolárním světě, kde jsme jen my a Sovětský svaz. Máme další hráče, kteří mají jaderné zbraně. Nikdy proto nebylo důležitější ujistit se, že jsme připraveni, dodal.

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. ARMY) Americká armáda (U.S. AIR FORCE) B-52 Stratofortresses Severní Korea (KLDR) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy