Venezuelští emigranti vyzvali europarlament k sankcím vůči Madurovi

Caracas/Miami – Evropská unie by měla co nejdříve přijmout sankce vůči diktátorskému režimu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Žádá o to organizace venezuelských emigrantů z Miami na Floridě. Informoval o tom dnes venezuelský opoziční deník El Nacional.

Organizace venezuelských disidentů v exilu (Veppex) adresovala příslušný dopis předsedovi Evropského parlamentu Antoniu Tajanimu, v němž žádá, aby Evropa následovala v přijetí sankcí Spojené státy či Kanadu. Představitelé EU již několikrát Madurův režim kritizovali, sankce vůči němu ale zatím nepřijali.

Evropští poslanci vyzvali v polovině září členské země EU, aby zvážily sankce vůči představitelům venezuelského režimu. Poslanci na zasedání ve Štrasburku odsoudili porušování ústavního pořádku a lidských práv ve Venezuele. V říjnu Evropský parlament udělil venezuelské opozici a tamním politickým vězňům Sacharovovu cenu za svobodu myšlení.

„Je nanejvýš naléhavé pokročit v izolaci genocidní tyranie, která využila slabosti opozice a podvodných a zmanipulovaných voleb k tomu, aby vytvořila zdání demokracie," uvádí v dopise šéfovi europarlamentu předseda organizace Veppex José Antonio Colina. Odkazuje tak na nedávné volby guvernérů, v nichž podle oficiálních výsledků zvítězili vládní socialisté v 18 z 23 venezuelských států. Předvolební průzkumy přitom ukazovaly na jasnou výhru opozice.

Úřady například znemožnily kandidovat několika opozičním lídrům a tak se po volbách vyhrotil rozkol uvnitř opoziční koalice. Jen jeden z pěti opozičních guvernérů totiž dodržel dohodu opozice a odmítl složit přísahu před takzvaným ústavodárným shromážděním, které letos v srpnu ustavila vládní strana jako nový zákonodárný sbor. Tento orgán vzešel ze zvláštních voleb, které bojkotovala opozice a kritizovala je řada zemí Ameriky i Evropské unie. Spojené státy kvůli tomu zavedly vůči představitelům venezuelského režimu sankce.

Ústavní soud nakloněný prezidentovi blokuje fungování venezuelského parlamentu, který vzešel z řádných voleb v prosinci 2015. Koncem března se soud dokonce pokusil oficiálně převzít pravomoci parlamentu, což vyvolalo masové demonstrace. Lidé vycházeli téměř každý den do ulic Caracasu i dalších měst v zemi protestovat proti vládě, kterou viní z diktátorských praktik i hluboké ekonomické krize. Vláda protesty brutálně potlačovala, což si vyžádalo na 140 obětí.

Venezuelská policie dnes bránila ve vstupu do budovy parlamentu několika opozičním poslancům, což podle deníku El Nacional nebylo poprvé. O víkendu se místopředseda parlamentu Freddy Guevara uchýlil na chilské velvyslanectví v Caracasu, když Nejvyšší soud rozhodl, že má být zatčen, zbaven imunity a souzen kvůli podněcování k nepokojům. Na chilskou ambasádu se už dříve uchýlilo několik soudců, jimž hrozilo zatčení proto, že je jmenoval Madurem neuznávaný parlament.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy