Válka ve vesmíru? Rusko a Čína se na ni připravují, varuje americký generál

Atlanta - Rusko a Čína by mohly rozpoutat válku ve vzduchu. Není tím však myšlena klasická letecká válka, ale operace ve vesmíru. To si myslí americký generál John Hyten. Podle něj mohou dvě východní země ohrozit satelity, které obíhají kolem Země. Řekl to pro CNN.

V Rusku a v Číně se vyrábějí zbraně, které by se mohly využít proti satelitům, které jsou na oběžné dráze Země. Alespoň to si myslí vedoucí Strategického velení ozbrojených sil Spojených států generál John Hyten.

Podle Hytena si Moskva i Peking uvědomily, že během různých vojenských operací, kterých se účastnily USA, včetně těch v Perském závilu v roce 1991, se často efektivně využívaly satelity na oběžné dráze Země. Této možnosti prý chtějí Rusko s Čínou Spojené státy zbavit.

Hyten se domnívá, že Peking s Moskvou vyrábějí a zkoušejí zbraně, které by byly řiditelné ze země, ale doletěly by až do vesmíru, přinejmenším na oběžnou dráhu Země. Podle jeho slov navíc oba státy nevedou výrobu v utajení.

Generál dodává, že taková ztráta by mohla vyjít jak Spojené státy, tak celý svět, poměrně draho. Americké satelity jsou totiž těmi, které pořizují na celé planetě snímky odpalování raket, jako například v Severní Koreji. Bez nich by nebylo vůbec jednoduché situaci na Zemi sondovat.

Hyten je přesvědčený, že by tímto způsobem mohly Čína s Ruskem "hodit Spojeným státům rukavici a změnit rovnováhu sil ve světě". "To nesmíme v žádném případě dopustit," dodal.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Rusko Čína vesmir vesmír, Mléčná dráha Země Satelity

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Pokud KLDR použije jaderné zbraně, její režim skončil, varuje Jižní Korea

Severní Korea bude vystavena konci svého režimu, pokud se pokusí použít jaderné zbraně, prohlásilo v úterý jihokorejské ministerstvo obrany. Šlo o reakci na raketová cvičení KLDR simulující jaderný protiútok, píše agentura Jonhap.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy