Pikantní zápisky k Trumpovi? Putin nabídl nejkrásnější dě*ky na světě, píše exšéf FBI

Washington - Americký prezident Donald Trump vyjádřil loni v rozhovoru s Jamesem Comeym, nyní již bývalým ředitelem Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), vážné pochybnosti o úsudku hlavního bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna. Vyplývá to z poznámek, které si Comey po setkáních s Trumpem dělal a které dnes získalo několik amerických médií včetně AP či CNN. Trump podle nich s bývalým šéfem FBI hovořil i obvinění, které se týká jeho údajného styku s prostitutkami v Moskvě v roce 2013. Prezident na twitteru poznámky označil za důkaz, že nespolupracoval před zvolením tajně s Ruskem.

Comeyho poznámky, které už dříve k dispozici dostal zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, ve čtvrtek americké ministerstvo spravedlnosti předalo v upravené podobě zástupcům tří výborů Sněmovny reprezentantů. Zápisky vzápětí získalo několik předních amerických médií.

V poznámkách bývalého šéfa FBI se píše například o jeho setkání s Trumpem v New Yorku v lednu loňského roku, krátce před prezidentskou inaugurací. Právě na této schůzce Trump údajně hovořil o obviněních, podle kterých byl v Moskvě v roce 2013 ve styku s prostitutkami. Opakovaně tato obvinění v rozhovoru s Comeym odmítl. Podle poznámek tehdejšího šéfa FBI mu Trump mimo jiné svěřil, že mu ruský prezident Vladimir Putin řekl, že Rusko má "jedny z nejkrásnějších děvek na světě". Kdy Putin tento komentář údajně učinil, není jasné.

Kreml tato tvrzení dnes popřel. "Jestli je to tak napsáno, tak přinejmenším tato část neodpovídá skutečnosti. Prezident Putin nemohl nic takového říci a ani to prezidentu Trumpovi neříkal," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Dodal, že prezidenti spolu ani jednou nehovořili, dokud se Trump nestal hlavou státu.

Zápisky popisují také setkání Comeyho s Trumpem zhruba týden po jeho uvedení do úřadu prezidenta. Trump šéfovi FBI tehdy údajně řekl, že od něj očekává loajalitu. V jednom z dalších rozhovorů americký prezident Comeyho údajně požádal, aby přestal vyšetřovat poradce Bílého domu Flynna.

"Poznámky Jamese Comeyho jsou venku a jasně ukazují, že nedošlo k ŽÁDNÉ TAJNÉ DOHODĚ, ani ŽÁDNÉMU MAŘENÍ. A taky: prozradil utajované informace. Páni! Bude hon na čarodějnice pokračovat?" napsal prezident v reakci na zveřejnění obsahu poznámek na twitteru.

Zveřejněná verze Comeyho poznámek, kterých je 15 stránek, není dokumentem podléhajícím utajení. Některé úseky textu jsou ale začerněné, neboť jsou v režimu utajení. AP poznamenala, že i poznámky, které unikly do médií již loni, jsou rovněž z neutajované části dokumentu.

Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem loňského května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s vyšetřováním bývalého hlavního bezpečnostní poradce Bílého domu Michaela Flynna kvůli údajnému ruskému ovlivňování předloňských prezidentských voleb, prezident odmítl. Flynn ve své funkci poradce skončil už v únoru 2017.

Trump si rovněž Comeymu stěžoval na Flynnovu práci v administrativě. Tehdejšímu šéfovi FBI prezident řekl, že poradce má vážné problémy s úsudkem. Jako příklad zmínil to, že Flynn ho včas neinformoval o gratulacích, které od světových vůdců po složení prezidentské přísahy obdržel, což způsobilo průtahy v děkovných odpovědích.

Z Comeyho poznámek rovněž vyplývá, že jen několik dní před Flynnovým propuštěním z Trumpových služeb se tehdejší personální šéf Bílého domu Reince Priebus šéfa FBI ptal, že je Flynn odposloucháván na základě tajně vydaného soudního příkazu.

Comey si také zapsal, že Trump se během jejich rozhovoru věnoval možnostem, jak postupovat proti těm, kteří vynášejí informace o chodu jeho administrativy médiím, a jak novináře dostat do vězení.

Podle agentury Reuters se řada informací ze zápisků, z kterých dnes citovala americký média, objevila už v Comeyho knize A Higher Loyalty (Vyšší věrnost), která vyšla tento týden a v níž bývalý šéf FBI Trumpa přirovnává k mafiánskému bossovi, pro něhož je jím vedená organizace a věrnost k jeho osobě nade vše.

"Věděl jsem, že může přijít den, kdy budu potřebovat záznam o tom, co se stalo, abych mohl bránit nejen sebe, ale i FBI," vysvětlil před časem Comey, proč si poznámky po setkáních s Trumpem dělal.

Související

Policie USA

Jak je to s policejní brutalitou v USA? CNN přinesla zajímavá data

Celosvětové vlny protestů reagující na smrt černocha George Floyda požadují především spravedlnost a ukončení policejní brutality konané na afroamerických občanech USA. Statistiky naznačují, že právě v USA strážci zákona zatknou nebo zastřelí mnohem více lidí, než v jiných vyspělých státech světa.
Donald Trump. 45. prezident USA

Trump kritizoval televizi Fox News, pozvala do debaty jeho nepřátele

Americký prezident Donald Trump v sobotu důrazně kritizoval svou oblíbenou televizní stanici Fox News, která se do svého dnešního programu rozhodla zařadit interview se dvěma vyhlášenými kritiky Bílého domu. Bývalý šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey a šéf výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb Adam Schiff jsou podle Trumpa "odporní" a zcela se zdiskreditovali.

Více souvisejících

James Comey (FBI) Donald Trump Michael Flynn (generál) Prezident USA USA (Spojené státy americké) Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy