Sériový vrah z Kalifornie je bývalým policistou, na kontě má i 50 znásilnění

Sacramento - Muž zadržený v Kalifornii kvůli sérii vražd a znásilnění ze 70. a 80. let páchal zločiny jako člen policejního sboru. Tvrdí to kalifornští vyšetřovatelé, podle nichž byl muž podezřelý z 12 vražd a 50 znásilnění propuštěn z policejního sboru kvůli obvinění z krádeže v obchodě. Policii k jeho dopadení pomohla analýza vzorků DNA, informovala ve středu média. Případ byl dlouhá léta neobjasněn.

Dvaasedmdesátiletý Joseph James DeAngelo, kterého policie zadržela v úterý u jeho domu v Sacramentu, pracoval v 70. letech ve dvou různých policejních sborech. "Je velmi pravděpodobné, že byl zaměstnán jako policista, když páchal tyto činy," řekl médiím místní šerif Scott Jones. Policii DeAngelo definitivně opustil v roce 1979.

Podle policejního experta televize CNN mohl podezřelý muž těžit ze své pozice například tím, že měl přístup k cenným informacím o vyšetřování případu, které v době zločinů vedlo do slepé uličky.

Násilník, který podle přezdívky Kalifornie dostal jméno "zabiják ze zlatého státu", v letech 1976 až 1986 na jihu státu znásilnil 50 žen, zabil 12 lidí a policie mu připisuje i 120 vloupání.

Podle prokuratury byl již DeAngelo obviněn z osmi vražd a další obvinění budou patrně následovat.

Policisté nedávno narazili na stopu v desítky let nevyřešeném případu a začali sacramentského důchodce tajně sledovat a hledat v jeho každodenních zvyklostech sebemenší spojitost s dávnými činy. Nakonec se jim před týdnem podařilo odebrat dva vzorky DNA z věcí, které vyhodil.

"Byl velice překvapen," komentoval šerif úterní zatčení, které podle něj mělo hladký průběh. DeAngelo byl zatčen před svým domem.

DeAngelo neměl kromě zmíněného obvinění z krádeže kladiva a výcvikové pomůcky na psy v místním obchodě žádnou kriminální minulost a s případem jej až donedávna policie nespojovala.

"Více než 40 let čekal nespočet obětí na spravedlnost... Odpověď byla celou tu dobu zde v Sacramentu. Byla v DNA," řekla prokurátorka Anne Marie Schubertová.

Pátrání po pachateli vedlo kalifornské zákonodárce začátkem tohoto století k přijetí zákona nařizujícího shromažďování vzorků DNA od osob obviněných ze závažných zločinů. Právní předpis, který schválili obyvatelé státu v referendu, inicioval bratr jedné z obětí.

Několik znásilněných žen již na zprávu o zadržení DeAngela reagovalo se zadostiučiněním. "Mám ohromnou radost. Až jsem plakala," uvedla Jane Carsonová-Sandlerová, která byla v říjnu 1976 první obětí sériového násilníka.

Související

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Více souvisejících

Vražda Kalifornie Policie USA USA (Spojené státy americké) Znásilnění Joseph James DeAngelo (vrah)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 42 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 1 hodinou

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 2 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

V Gaze vládne plnohodnotný hladomor, tvrdí šéfka Světového potravinového programu

Na severu Pásma Gazy vládne plnohodnotný hladomor, prohlásila ředitelka Světového potravinového programu WFP Cindy McCainová v rozhovoru pro americkou televizi NBC. Zdůraznila přitom, že na světě je dostatek jídla pro všechny obyvatele. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy