Homofob Bolsonaro před volbami otočil. Na videu ho vychvaluje známý gay

Krajně pravicový kandidát prezidentských voleb v Brazílii Jair Bolsonaro zveřejnil v neděli na twitteru video, na němž ho známý brazilský gay označuje za milého člověka. Bolsonoro tak dva týdny před rozhodujícím druhým kolem voleb rozjel kampaň, která má zažehnat kritiku, jež si v minulosti vysloužil negativními výroky vůči homosexuálům, ženám nebo černochům, informoval deník Clarín.

"Tento roztomilý člověk je dalek toho, co se o něm říká, je úžasný a smýšlí stejně jako já," říká na videu homosexuální maskér Lili Ferraz, zatímco Bolsonaro stojí vedle něj se zářícím úsměvem na tváří.

"Pošli prosím vřelý pozdrav mé rodině a mým přátelům homosexuálům, kteří tě také obdivují," požádal Ferraz politika, který dříve mimo jiné prohlásil, že homosexualita je způsobena "nedostatkem bití (při výchově)".

"Všichni v Brazílii jsme lidské bytosti,... volba pohlaví je každého věc, stát se nemá do těchto věcí co plést," říká na videu Bolsonaro, který v roce 2011 v rozhovoru v časopise Playboy řekl, že by byl radši, kdyby jeho syn zemřel při dopravní nehodě, než aby byl homosexuál.

Ještě před týdnem po oznámení výsledků prvního kola voleb Bolsonaro tvrdil, že nebude zmírňovat své postoje. "Nemůžu se najednou stát malým 'Peace and Love' Jairem, to bych zradil sám sebe," řekl Bolsonaro v místním rozhlase s odkazem na heslo někdejších hippies 'Mír a láska'.

Bývalý armádní důstojník Bolsonaro vede kampaň od minulého měsíce přes sociální sítě. Začátkem září ho totiž pobodal na jednom mítinku jeho odpůrce a politik skončil s vážným zraněním v nemocnici. Po třech týdnech byl propuštěn, ale stále nechodí mezi voliče osobně, ani se neúčastní televizních debat.

Proti Bolsonarovi se před prvním kolem voleb zvedla vlna demonstrací, mnozí mají obavy z návratu autoritářského režimu. Bolsonaro se pozitivně vyjadřoval také o brazilské diktatuře (1964-1985) a za viceprezidenta si vybral penzionovaného generála Hamiltona Mouraa, též zastánce tvrdé linie.

Třiašedesátiletému Bolsonarovi dalo v prvním kole hlas 46 procent zúčastněných, což je mnohem více, než čekaly průzkumy. Podle analytiků si voliče získal právě svou tvrdou linií, od níž lidé očekávají úspěšný boj s vysokou kriminalitou a korupcí. Pro druhé kolo mu dávají průzkumy asi 58 procent hlasů a jeho soupeři, levicovému kandidátovi Fernandu Haddadovi odhadují asi 42procentní podporu.

Haddad se před druhým kolem voleb snaží vystoupit ze stínu bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silva, jehož ve volbách jako kandidáta začátkem září nahradil. Lula je totiž ve vězení za korupci a za vlády jeho Strany pracujících (PT; od roku 2003) vypluly na povrch velké korupční skandály. Z této strany byla i předchozí prezidentka Dilma Rousseffová, kterou parlament v roce 2016 sesadil.

Pětapadesátiletý Haddad se podle deníku Clarín snaží před druhým kolem voleb, které bude 28. října, částečně distancovat i od PT. Například z loga ve svých spotech nahradil červenou barvu, charakteristickou pro PT, barvami brazilské vlajky (žluté, modré a zelené). V posledních třech dnech uspořádal několik mítinků v nejlidnatějším brazilském městě Sao Paulu, kde před týdnem vyhrál Bolsonaro a kde byl Haddad v letech 2013 až 2016 starostou.

Související

Více souvisejících

Jair Bolsonaro Homosexuálové volby v Brazílii Brazílie

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 41 minutami

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy