Prezidentské volby rozštěpily Brazílii. Do ulic vyšli odpůrci i fanoušci "Trumpa" Bolsonara

Tisíce lidí vyšly v neděli do ulic v řadě brazilských měst vyjádřit podporu prezidentskému kandidátovi Jairu Bolsonarovi. V sobotu se zas v řadě měst Brazílie konaly demonstrace proti tomuto ultrapravicovému politikovi, který se koncem týdne utká v rozhodujícím druhém kole voleb hlavy státu s kandidátem levice Fernandem Haddadem. Informovala agentura Europa Press.

Jen v metropoli Brasília demonstrovalo v neděli podporu Bolsonarovi podle policie na 25.000 lidí, další tisíce příznivců radikálního politika, jemuž se přezdívá brazilský Trump, vyšly do ulic v Sao Paulu, Riu de Janeiro či v Belo Horizonte. Lidé nesli brazilské vlajky a transparenty s nápisem Brazílie nade vše, Bůh nade vše, podle názvu Bolsonarovy volební koalice.

"Bolsonaro je spáse Brazílie, Strana pracujících (PT) má lídra ve vězení," shrnula důvody své podpory jedna z účastnic demonstrace v Riu de Janeiro. Odkázala tak na exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva (2003-2010), který je vězení za korupci. Korupce je velkým problémem Brazílie i dalších zemí regionu, obvinění z ní čelí například i současný brazilský prezident Michel Temer, jehož ale ke stíhání nevydali poslanci.

Bývalý armádní důstojník Bolsonaro si získal část voličů jako zastánce tvrdé linie, slíbil zatočit s korupcí i s vysokou kriminalitou. Navrhuje například širší legalizaci držení zbraní, posílení policie a vyšší tresty pro zločince.

Odpůrci Bolsonara, kteří ho označují kvůli jeho výroků z minulosti za rasistu a machistu, se obávají přílišného vlivu armády případě jeho vítězství. "Už nikdy více diktaturu!" znělo například v sobotu na demonstracích proti Bolsonarovi. Ten se v minulosti pozitivně vyjadřoval o diktatuře z let 1964 až 1985 a za viceprezidenta si vybral penzionovaného generála Hamiltona Mouraa, rovněž zastánce tvrdé linie.

"Vítězství Bolsonara by byl krok zpět, pokud jde o sociální vymoženosti z posledních let, rovnost rasovou i genderovou," obává se účastnice sobotní manifestace, která podpořila levicového kandidáta Haddada. "Lidé, kteří volili Bolsonara, volili hlavně proti levicové straně PT," vyjádřila názor mnohých studentka Patricia Daleová. "Já jejího kandidáta v prvním kole nevolila, ale ve druhém budu hlasovat proti ultrapravici, která hlásá fašistické a násilnické ideje," dodala studentka.

Třiašedesátiletému Bolsonarovi dalo v prvním kole před dvěma týdny hlas 46 procent zúčastněných, což je mnohem více, než čekaly průzkumy. Pětapadesátiletý Haddad získal v prvním kole 29 procent hlasů. Bolsonaro je favoritem i pro druhé kolo, poslední průzkumy mu dávají asi 59 procent hlasů a jeho soupeři odhadují asi 41procentní podporu.

Související

Jair Bolsonaro

Brazílie volí prezidenta, mandát obhajuje kontroverzní Bolsonaro

V Brazílii se dnes otevřely volební místnosti. Brazilci volí většinu zákonodárců na úrovni federace i regionů, guvernéry jednotlivých států, ale především prezidenta. Favority jsou levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva (76) a současný krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro (67). Průběh voleb několik hodin po otevření volebních místností byl podle úřadů poklidný, napsala agentura EFE.

Více souvisejících

volby v Brazílii Jair Bolsonaro Demonstrace v Brazílii Brazílie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy