Američané nejvíc obdivují Obamu a jeho manželku, Clintonová se propadá

Američané nejvíce obdivují někdejší první dámu Spojených států Michelle Obamovou a bývalého prezidenta Baracka Obamu. Vyplývá to z každoročního průzkumu agentury Gallup, která sestavuje žebříček mužů a žen, ke kterým Američané nejvíce vzhlížejí.

Obamová se pravidelně objevovala na předních příčkách, ale letos poprvé porazila jinou bývalou první dámu, a to Hillary Clintonovou. Ta žebříček vyhrála dvaadvacetkrát a posledních 17 let v řadě držela prvenství.

Nyní se čtyřmi procenty hlasů skončila na třetím místě za moderátorkou Oprah Winfreyovou (pět procent) a první Obamovou (15 procent). Na čtvrtém místě se čtyřmi procenty skončila současná první dáma Melania Trumpová.

Barack and Michelle Obama are Gallup’s Most Admired Man and Woman for 2018. https://t.co/KBsQCUDIUH pic.twitter.com/1fN1DKmULQ

— GallupNews (@GallupNews) 27. prosince 2018

Obama se v čele žebříčku drží od roku 2008, letos získal 19 procent. O šest procentních bodů hůře si vedl nynější prezident Donald Trump a na třetím místě skončil Obamův předchůdce George Bush mladší (dvě procenta). Do první pětky se dostali ještě papež František a zakladatel softwarové společnosti Microsoft Bill Gates.

Průzkumu, který agentura Gallup provedla počátkem prosince, se zúčastnilo 1025 dospělých Američanů. Ti za svůj idol mohli označit jakoukoli žijící osobnost. Gallup žebříček sestavuje pravidelně od roku 1946 s výjimkou roku 1976, poznamenal portál BBC.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama Michelle Obamová USA (Spojené státy americké) Hillary Clintonová Melania Trumpová Oprah Winfreyová

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy