Putin vyjádřil podporu Madurovi. Volá po pokojném dialogu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickém rozhovoru s venezuelským vůdcem Nicolásem Madurem "vyjádřil podporu legálním venezuelským institucím". Oznámila to ruská média s odvoláním na prohlášení Kremlu. Ruský prezident prohlásil, že podporuje venezuelský "pokojný dialog".

Venezuelská krize byla vyprovokována zvenčí, což je hrubé porušení základních norem mezinárodního práva, zaznělo podle agentury TASS v telefonátu. Řešení by mělo být podle Putina nalezeno v ústavním rámci a rozpory by měly být překonány pokojným dialogem. Maduro Putinovi poděkoval za "principiální stanovisko" vůči venezuelské krizi.

Rusko dnes varovalo Spojené státy před intervencí ve Venezuele a kritizovalo Washington za to, že ve středu uznal šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem této jihoamerické země. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že vnější intervence ve Venezuele je nepřijatelná, a prohlášení amerických činitelů v této souvislosti označil za nebezpečná.

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton dnes prohlásil, že podle přesvědčení americké vlády by státními penězi měla ve Venezuele disponovat "legitimní vláda prezidenta Guaidóa". Cílem Washingtonu je podle Boltona odstřihnout Madura od finančních zdrojů.

Související

Více souvisejících

Venezuela Vladimír Putin Nicolas Maduro Juan Guaidó

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy