Drama ve Venezuele: Guaidó řeší krizi, Maduro doporučuje jít na karneval

Venezuelský opoziční lídr Juan Guaidó, kterého šedesátka států od ledna uznala prezidentem s úkolem uspořádat svobodné volby, dnes navštívil Brazílii. Po setkání s tamní hlavou státu Jairem Bolsonarem uvedl, že opozice se bude dál snažit dostat do země humanitární pomoc. Té brání venezuelský prezident Nicolás Maduro, který ji označuje za pokus USA o vojenskou intervenci. Zatímco Guaidó pokračuje v diplomatickém úsilí o změnu režimu, Maduro vyzval národ, aby si užíval karnevalu.

"Po celé zemi se koná přes 600 zábavných akcí. Zveme náš lid, aby si užíval karibský karneval," napsal dnes ráno na twitteru Maduro, jehož vláda o víkendu uzavřela hranice, aby se do země nedostala humanitární pomoc z Kolumbie a Brazílie. Maduro dodávky potravin a léků, poslané zejména z USA, odmítá s tím, že je Venezuelci nepotřebují. V zemi je přitom ekonomická krize, za níž může z velké části právě řízená hospodářská politika Madurovy vlády.

Guaidó odjel z vlasti v pátek do Kolumbie, kde se účastnil humanitárního koncertu a kde v pondělí jednal s několika prezidenty amerických zemí. Dnes navštívil Brazílii, kde se setkal s prezidentem a několika velvyslanci. V pátek jede do Paraguaye, kde má jednat také s tamním prezidentem. O víkendu či v pondělí se chce Guaidó vrátit do Venezuely, přestože mu tam hrozí zatčení. V lednu mu totiž soud obstavil majetek a zakázal opustit zemi na žádost generálního prokurátora Tarecka Saaba, který Guaidóa viní z "násilných činů", jichž se dopustil pořádáním demonstrací.

"V mé funkci je mou povinností být v Caracasu navzdory rizikům, navzdory možným důsledkům," řekl televizi NTN24 Guaidó, který se za prezidenta prohlásil v lednu z pozice šéfa parlamentu s odvoláním na ústavu. Učinil tak poté, co parlament označil za nelegitimní Madurův nový mandát, vzešlý podle opozice z loňských nesvobodných voleb.

Diplomatické úsilí vyvíjí ale i Madurova vláda. Viceprezidentka Delcy Rodríguezová má v pátek v Moskvě jednat s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Rusko poskytuje izolovanému Madurovu režimu vysoké půjčky a potravinovou pomoc a pokouší se udržet Madura u moci. V této kampani ruská diplomacie také viní USA, že připravují vojenskou intervenci do Venezuely.

Američtí představitelé i prezident Donald Trump několikrát uvedli, že na stole jsou všechny možnosti, čímž přiživily spekulace o možné vojenské intervenci. V pondělí se ale USA s desítkou zemí Latinské Ameriky shodly, že budou usilovat o nastolení demokracie ve Venezuele bez použití násilí.

Washington má dnes předložit v Radě bezpečnosti OSN rezoluci vyzývající k uspořádání svobodných prezidentských voleb ve Venezuele a vpuštění humanitární pomoci. Očekává se, že dokument bude vetovat Rusko. To chystá svou rezoluci, v níž Moskva odsuzuje vměšování do vnitřních záležitostí Venezuely.

Klíčová je pro změnu režimu ve Venezuele armáda, jejíž velení zatím stojí za Madurem. Od soboty ale utíkají do Kolumbie každý den desítky venezuelských vojáků, k dnešnímu dni jich uprchlo podle kolumbijských úřadů už 570, většinou ale jde o řadové vojáky či nižší důstojníky.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Juan Guaidó Nicolas Maduro humanitární krize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 7 hodinami

NATO vyslyšelo Zelenského. O protivzdušné obraně bude jednat s Ukrajinou už zítra

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy