Venezuelu čekají demonstrace a návrat Guaidóa, může být i zatčen

Venezuelu čekají další protivládní demonstrace svolané šéfem parlamentu Juanem Guaidóem, který se dnes po více než týdnu vrací z cesty po okolních zemích, kde sbíral podporu jako prozatímní prezident. S napětím se čeká, zda režim autoritářského prezidenta Nicoláse Madura opozičního lídra zatkne, či zda ho vůbec vpustí do země. A zatímco opozice vyzývá k manifestacím za svobodné volby, Maduro pokračuje v kampani, v níž Venezuelanům vykresluje světlé zítřky.

"Karneval jde velmi dobře, mám pozitivní zprávy, náš národ se ve všech koutech země raduje," napsal v neděli na twitteru Maduro.

El desarrollo de los #CarnavalesFelices2019 va muy bien. Los reportes que me han suministrado muestran resultados positivos, nuestro pueblo se encuentra en todos los rincones del país disfrutando en paz y alegría. pic.twitter.com/SFTtq33fsY

— Nicolás Maduro (@NicolasMaduro) 3. března 2019

"V listopadu 2020 nadělíme lidu Venezuely a mezinárodnímu turismu dva skvělé hotely," napsal Maduro na twitteru v sobotu poté, co navštívil výstavbu hotelového komplexu ve státě Vargas.

Kritici Madurova režimu, který je obviňován z porušování lidských práv i ze zodpovědnosti za hlubokou ekonomickou krizi, dnes s napětím očekávají návrat opozičního lídra Guaidóa. Ten odjel předminulý pátek do Kolumbie, odkud měla být následující den dopravena do Venezuely humanitární pomoc. Tomu ale uzavřením hranic a vysláním armády na hranice zabránil Maduro, který pomoc označuje za intervenci USA a Kolumbie a za jejich snahu ho svrhnout. Při střetech na hranicích 23. února zemřelo nejméně sedm lidí.

"Nemůže si jen tak odejít a zase přijít.. justice mu zakázala opustit zemi a já zákony respektuji," řekl nedávno novinářům Maduro s odkazem na předběžné opatření, které soud vydal koncem ledna a jímž na žádost prokurátora obstavil Guaidóvi účty a zakázal mu vycestovat ze země.

Podle expertů, které dnes citoval server BBC Mundo, by ale Madurovi uškodilo, kdyby Guaidóa zatkl. Opozičního lídra už totiž uznalo za prozatímního prezidenta přes 50 zemí, včetně USA. Jeho zatčením by Maduro ještě zvýšil napětí v ústavní krizi, která vyvrcholila v lednu, kdy se Guaidó prohlásil prozatímním prezidentem. Učinil tak poté, co parlament neuznal nový Madurův mandát s tím, že nevzešel ze svobodných voleb.

Ústavní krize ale ve Venezuele trvá už od roku 2016, kdy Maduro po porážce své strany v parlamentních volbách začal s pomocí nejvyššího soudu označovat za nelegitimní veškerou legislativu přijatou parlamentem.

"Pokud se režim odváží mě zatknout, bude to jedna z posledních chyb, kterých se dopustí," uvedl na twitteru v neděli Guaidó s tím, že je připraven plán na další postup v případě jeho zatčení.

Si el usurpador y sus cómplices se atreven a tratar de retenerme, hemos dejado una ruta clara, con instrucciones claras a seguir por nuestros aliados internacionales y hermanos del parlamento.Estamos mucho más fuertes que nunca y no es momento de desfallecer. #4MVzlaALaCalle

— Juan Guaidó (@jguaido) 4. března 2019

Podporu má od řady zemí regionu i od nejvýraznějšího spojence USA. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta John Bolton v neděli zdůraznil, že Washington i mezinárodní společenství odpoví "jasně a důrazně" na jakýkoli pokus zabránit Guaidóvi v bezpečném návratu do země. Návrat je očekáván kolem 11:00 místního času (16:00 SEČ).

Podle nedávného průzkumu soukromé společnosti Datanálisis má Maduro podporu asi 20 až 30 procent obyvatel, včetně vedení armády i řady vojáků. Právě armáda je pro změnu režimu klíčová. Opozici se jí ale zatím nepodařilo přesvědčit, aby se přidala na její stranu, ač vojákům i státním úředníkům nabídla amnestii v případě, že jí pomůžou obnovit v zemi demokracii. Nicméně za poslední necelé dva týdny uprchlo za hranice, většinou do Kolumbie, už přes 700 vojáků.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro Juan Guaidó

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

před 1 hodinou

Vodu se lidé snažili zastavit pytlem s pískem

Jak v nájmu řešit škody, které napáchaly rozsáhlé deště?

Letošní rozsáhlé deště nezasáhly formou povodně jenom domy, nevyhnuly se ani bytům, z nichž byla část i v nájmu. Jaké byly nejčastější škody v bytech a jak by měli nájemníci správně reagovat, aby získali náhradu vybavení z pojištění majitele, potažmo od své pojišťovny?

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Válka na Ukrajině od dvojice fotografů.

Kdo pomůže zařídit mír na Ukrajině? Seznam zprostředkovatelů není dlouhý, ale existuje

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.  

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraeli by hrozila nevídaná krize. Írán naverboval muže, který měl zabít Netanjahua

Izraelský podnikatel žijící v Turecku byl obviněn z napojení na íránské zpravodajské služby. Byl dvakrát propašován do Íránu, kde měl plnit úkoly pro íránský režim, včetně přípravy atentátů na izraelské lídry. Požadoval za to milion dolarů, což íránští zpravodajci odmítli.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy