Mladá Chilanka si vydupala změnu pohlaví, chlapecké lyceum pro ni bylo peklo

Arlén Aliagaová (18) byla přijata do dívčího lycea v Santiagu de Chile. Jak napsala agentura AFP, má za sebou dlouhý boj. Je zřejmě první transgenderová osoba v Chile, které se něco podobného podařilo. Předtím chodila do chlapeckého lycea.

V Chile od loňského listopadu platí zákon, který umožňuje změnu jména a pohlaví lidem od 14 let věku. Dospělí mohou o změnu žádat sami, lidé ve věku od 14 do 18 let k tomu potřebují zákonného zástupce.

Aliagaová ještě jako chlapec na chlapecké škole měla podporu spolužáků i rodičů, avšak narážela na nesouhlas učitelů. Dělali jí problémy kvůli oblékání i líčení.

Do školy, do níž v minulosti chodila bývalá prezidentka Michelle Bacheletová, ji tento týden po prázdninách doprovodila matka Paola Mugaová. Lyceum ji původně přijmout nechtělo s tím, že nemá místo. Ustoupilo ale po kampani, kterou spustily sdělovací prostředky a zástupci komunity LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů).

Arlén na sobě měla při vstupu do lycea školní uniformu, tedy sukni a světlou košili s vázankou. "Je to historický den. Možná jsem první, ale myslím, že existují i jiní, kteří to zkoušeli a nemohli to udělat. Teď je jasné, že mohou," sdělila dívka novinářům.

"Jsem klidná a šťastná. Jsem přesvědčená, že to bude bezpečné místo pro mou dceru a že zde budou respektovat její práva," sdělila paní Mugaová.

Související

August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 

Více souvisejících

Chile transgender Arlén Aliagaová (transgender) ženy

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy