Transgender má v armádě USA utrum? Pentagon schválil novou politiku

Americké ministerstvo obrany schválilo novou politiku požadující omezení služby transgenderových osob v ozbrojených silách. Tato politika je přitom předmětem soudních sporů. Nařízení, které požaduje, aby většina jednotlivců sloužila v armádě v pohlaví, v jakém se narodila, vejde v platnost 12. dubna a zabrání službě v armádě osobám, které vyžadují hormonální léčbu nebo operativní změnu pohlaví.

Nařízení, které podepsal současný muž Pentagonu číslo dva David Norquist, umožní jeho lidem postupovat a vydávat výjimky případ od případu, napsala agentura Reuters.

Odhaduje se, že 14.700 vojáků v aktivní službě a v zálohách se identifikuje jako transgender, ale ne všichni žádají léčbu.

This is a disgusting ban that should be seen as not only an attack on the #transgender community, but an attack on any brave man or woman who chooses to serve our country in uniform. #ProtectTransTroops https://t.co/zrzuqThiHY

— Mike Quigley (@RepMikeQuigley) 9. března 2019

Trend přijímání osob se změněným pohlavím do armády, který započal za vlády předchozího prezidenta Baracka Obamy, se nynější prezident Donald Trump poprvé pokusil zastavit předloni. Federální soud mu ale tehdy zakázal měnit pravidla armádní služby, neboť by to popíralo práva transgenderových osob zaručená ústavou.

Loni v březnu Pentagon plán revidoval tak, že zakázal službu v armádě nikoli všem transgenderovým osobám, ale lidem, kteří podstoupili nebo vyžadují operativní změnu pohlaví.

Plán ministerstva, který Trump následně podpořil, zažalovaly organizace hájící lidská práva a soudy včetně odvolacích jejich žalobě vyhověly. Nejvyšší soud ale v lednu tento soudní verdikt zrušil.

Rozhodnutí Pentagonu ihned odsoudila šéfka americké Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová. Označila ho za útok na vlastence, kteří chrání zemi. Trumpův postoj podle ní představuje předsudky, ne vlastenectví.

Související

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Kyjev dostane další americkou pomoc. Má hodnotu stovek milionů dolarů

USA poprvé v letošním roce oznámily novou vojenskou pomoc Ukrajině. Připravena je dodávka v hodnotě až 300 milionů dolarů (v přepočtu téměř 7 miliard korun). Umožní ji úspory Pentagonu při dřívějších nákupech zbraní, zatímco se čeká na rozhodnutí Kongresu ohledně uvolnění dalších prostředků na pomoc Kyjevu. 

Více souvisejících

Pentagon transgender Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy